Placuszki bez mąki (keto, lchf)

Przepyszne i puszyste keto placuszki bez mąki, czyli idealne weekendowe śniadanie.

Placuszki składają się tylko z 3 składników- jajka, odżywka białkowa i erytrytol. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Można je podawać na wiele sposobów i różnymi dodatkami:

  • świeże owoce jagodowe
  • powidła i dżemy bez cukru
  • masło z orzechów
  • tahini
  • tarta czekolada lub krem czekoladowy

I ze wszystkim co Wam przyjdzie jeszcze do głowy. 🙂 U mnie z borówkami amerykańskimi, masłem orzechowym, tartą czekoladą 85% i powidłami jagodowymi.

SKŁADNIKI/ około 18 sztuk

  • 3 jaja
  • 30 g odżywki białkowej
  • 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)

PLACUSZKI KETO- PRZYGOTOWANIE

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo odżywkę białkową, erytrytol i żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach.

Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Możemy ją delikatnie natłuścić oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Wlewamy małe porcje masy na patelnie (1 łyżka- 1 placuszek). Gdy placuszki zarumienią się od spodu (około 1 minuty), przekładamy je na drugą stronę i smażmy do zarumienienia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zamienniki:

  • Erytrytol można zamienić na inną substancję słodzącą. Osoby, które nie ograniczają węglowodanów mogą użyć np. miodu lub cukru kokosowego
  • Ja osobiście używam naturalnej odżywki białkowej bez aromatów i słodzików, ale używając smakowej odżywki, można całkowicie pominąć erytrytol

Wartość odżywcza całości: 41 g białka, 16 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych

placki placuszki bez mąki keto lchf dieta ketogeniczna przepisy jadietetyk blog

Sprawdź koniecznie przepis na keto placuszki z mascarpone.

Artykuł Placuszki bez mąki (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog dietetyczny.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *