Nie tylko na poprawę smaku

Musztarda to jeden z podstawowych
dodatków do potraw w polskiej kuchni. Używana przede wszystkim do potraw
grillowanych i smażonych, znajduje zastosowanie także jako składnik sosów i
marynat. Na tradycyjnym polskim stole nie zabraknie jej przy zimnych
przystawkach.

Większość z nas traktuje musztardę
jedynie jako dodający ostrości i wyrazistości daniom dodatek, a mało kto zdaje
sobie sprawę z jej właściwości. Warto zacząć od tego, że musztarda jest
niskokaloryczna, co stanowi jej pierwszy, ogromny atut – tym bardziej biorąc
pod uwagę, że większość produktów przetworzonych to kaloryczne bomby. Ponadto
stymuluje produkcję kwasów żołądkowych, wspomagając trawienie tłuszczów.

Jednak musztarda musztardzie
nierówna. Produkowane z różnych rodzajów ziaren oraz octu, różnią się zarówno
smakiem, jak i składem – ilością cukru, soli czy zawartością innych dodatków.

            I
w tym miejscu chcielibyśmy napisać kilka słów o musztardach Premium marki
Develey: sarepskiej, francuskiej i delikatesowej. Bez GMO, słodzone
nierafinowanym cukrem trzcinowym, bez zbędnych barwników, substancji
konserwujących czy zagęszczających, ukrywających się bardzo często pod literką
„E”. Bardzo wysoka zawartość gorczycy powoduje, ze musztardy premium są
świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit, pomaga
utrzymać odpowiednie stężenie cukru oraz cholesterolu we krwi, zapobiegając tym
samym rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca typu 2,
choroby układu krążenia czy niektóre rodzaje nowotworów. Biorąc pod uwagę dużą
ilość produktów wysoko przetworzonych, jakie w dzisiejszych czasach spożywamy,
warto sięgać po produkty z błonnikiem jak najczęściej.

            Jeśli
chodzi o musztardy premium Develey na uwagę zasługuję także fakt, że są one z dodatkiem
naturalnej kłodawskiej soli kamiennej. Dlaczego jest to istotne? Po pierwsze:
brak metali ciężkich. Kopalnia, z której pochodzi sól używana do musztard, 4
razy do roku przeprowadza obligatoryjne badania pod kątem obecności metali
ciężkich. Na rynku brak podobnych badań jeśli chodzi o sól morską czy
himalajską. W soli kłodawskiej nie stwierdzono występowania pierwiastków radioaktywnych
oraz pierwiastków wywierających najbardziej szkodliwy wpływ na organizm człowieka,
takich jak ołów czy rtęć.

Po drugie, obecność makroelementów i
mikroelementów, takich jak wapń, magnez, sód, potas, żelazo, selen,
cynk, jod czy mangan, dzięki którym sól kłodawska góruje nad popularniejszą
solą warzoną, która jest praktycznie samym chlorkiem sosu z dodatkiem
substancji przeciwzbrylającej. Warto tutaj nadmienić, iż pierwiastki i minerały
zawarte w kłodawskiej soli kamiennej są pochodzenia naturalnego i powstały w
wyniku wytrącania z wody morskiej lub krystalizacji z pierwotnych wód złożowych
ok. 250 mln temu i od tamtego czasu aż do dzisiejszego wydobycia były odizolowane
od czynników zewnętrznych, co zapobiegło skażeniu.

Warto czytać etykiety i wybierać
świadomie, nawet w przypadku, mogłoby się wydawać, tak błahego zakupu jak
musztarda. A jak już wybierzemy tę dobrą jakościowo, to śmiało cieszyć się z
jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości J

Musztardy Premium Develey do kupienia m.in. tu:

Develey Musztarda Francuska Premium

Develey Musztarda Sarepska Premium

Develey Musztarda Delikatesowa Premium

Artykuł Nie tylko na poprawę smaku pochodzi z serwisu Zostań wege!.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.