Gofry gryczane bezglutenowe

Gofry gryczane bezglutenowe będą świetną przekąską lub śniadaniem dla osób które nie mogą lub nie chcą jeść pieczywa.

Ostatnio skupiam się tylko na filmach dodawanych na moim kanał na YouTube, że nie piszę na blogu dlatego zachęcam do subskrybcji kanału 🙂 TUTAJ go znajdziesz.

Gofry są bardzo proste do zrobienia, chrupiące i pyszne. Jedyny ich minus to czas pieczenia ok 10 minut.

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki wody,
  • ok 1 łyżeczka soli (ilość zależy od tego czy kasza była solona),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Zmiel ugotowaną i zimną kaszę z dodatkiem wody, czosnku, siemienia, oliwy i soli. Masa nie musi być bardzo gładka, ale dobrze wymieszana i bez całych ziarenek kaszy. Jest ona po zmieleniu gęsta i niezbyt łatwo odchodzi od łyżki podczas nakładania na gofrownicę.
Gofrownica musi być bardzo dobrze nagrzana, nakładaj niedużo masy na raz i piecz ją ok 10 minut lub dłużej w zależności od mocy gofrownicy.

Jak to robię możesz zobaczyć na filmie:

Artykuł Gofry gryczane bezglutenowe pochodzi z serwisu ZAKRĘCONY WEGE OBIAD – wegański catering i blog.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.