Krem keto nutella

Najlepszy dodatek do placuszków i naleśników – krem keto nutella, który został już wielokrotnie przetestowany przez moich Podopiecznych. Czekoladowy, słodki, idealny, a do tego bardzo prosty w wykonaniu.

Do przygotowania kremu użyłam świeżych orzechów laskowych – nieprażonych i nieobranych. Obranie orzechów powoduje, że krem jest słodszy i bardziej jedwabisty, ale nie jest to możliwe bez ich wcześniejszego uprażenia. Prażenie orzechów i pestek nie należy do najzdrowszych zabiegów, dlatego postanowiłam, że zaryzykuję i przygotuję krem z orzechów w skórkach. Na szczęście wyszedł rewelacyjny. 🙂

SKŁADNIKI

  • 90 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady 80%
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mleczka koksowego lub śmietanki 30%, 10 g
  • 1 łyżeczka miodu, 12 g lub erytrytol
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE – KREM KETO NUTELLA

Orzechy laskowe wkładamy do robota kuchennego/malaksera i miksujemy, aż nabiorą konsystencji mała orzechowego.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki przekładamy do orzechów i całość miksujemy do połączenia się składników.

Krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Pamiętamy jednak, żeby wyjąć go z lodówki odpowiednio wcześniej przed dodaniem go placuszków lub naleśników.

Wartość odżywcza w 100 g kremu: 578 kcal, 10 g białka, 52 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika (z dodatkiem miodu)

keto nutella jadietetyk krem czekoladowy dieta ketogeniczna przepisy deser-1

Placuszki ze zdjęcia przygotowałam według tego przepisu – Placuszki bez mąki (keto, lchf). Poza kremem czekoladowym, do placuszków dodałam maliny, wiórki kokosowe i tahini.

Polecam! Rewelacyjne połączenie. 🙂

Artykuł Krem keto nutella pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog dietetyczny.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.