Cukier lawendowy

Cukier lawendowy to genialny przepis na wykorzystanie kwiatów lawendy. Możemy wykorzystać go do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!), do herbaty albo lemoniady.

Jeśli masz lawendę to do czego zwykle wykorzystujesz jej kwiaty? 🙂

Przepis na cukier lawendowy

Składniki

  • szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
  • 2-4 łyżek kwiatów lawendy

Czas przygotowania: 10 minut + tydzień leżakowania
Ilość: szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Świeżo ścięte kwiaty lawendy oskubujemy poprzez przeciągnięcie palcami po pędzie. Można również pociąć je na mniejsze kawałki.
  2. Cukier przesypujemy porcjami do pojemnika, dodając co jakiś czas kwiaty lawendy.
  3. Całość lekko mieszamy lub potrząsamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
  4. Gotowy cukier możemy wykorzystać do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!) lub do herbaty albo lemoniady.

Cukier lawendowy

Cukier lawendowy

Cukier lawendowy

Wypróbuj przepis na ciastka lawendowe!

Ciastka lawendoweCiastka lawendowe

Artykuł Cukier lawendowy pochodzi z serwisu WegePrzepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.