Cukier lawendowy
Cukier lawendowy to genialny przepis na wykorzystanie kwiatów lawendy. Możemy wykorzystać go do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!), do herbaty albo lemoniady.
Jeśli masz lawendę to do czego zwykle wykorzystujesz jej kwiaty?
Przepis na cukier lawendowy
Składniki
- szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
- 2-4 łyżek kwiatów lawendy
Czas przygotowania: 10 minut + tydzień leżakowania
Ilość: szklanka cukru
Przygotowanie
- Świeżo ścięte kwiaty lawendy oskubujemy poprzez przeciągnięcie palcami po pędzie. Można również pociąć je na mniejsze kawałki.
- Cukier przesypujemy porcjami do pojemnika, dodając co jakiś czas kwiaty lawendy.
- Całość lekko mieszamy lub potrząsamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
- Gotowy cukier możemy wykorzystać do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!) lub do herbaty albo lemoniady.
Wypróbuj przepis na ciastka lawendowe!
Ciastka lawendowe
Artykuł Cukier lawendowy pochodzi z serwisu WegePrzepis.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.