Nie tylko z ziemniaka – kolorowe inspiracje na Dzień Frytek

13 lipca obchodzimy Dzień Frytek! Chociaż większość z nas myśli o nich jako o wysokotłuszczowej przekąsce – chcemy pokazać, że wcale tak nie musi być. Mogą być one zdrowe, pyszne i lekkie! Dodatkowo nie muszą być tylko i wyłącznie z ziemniaków. Przedstawiamy przepis na lżejszą wersję frytek z różnych warzyw z dodatkiem dipu tzatziki z sezonowym ogórkiem gruntowym.

Lżejsza wersja frytek z różnych warzyw

Czego potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 buraki
  • 100 g selera korzeniowego
  • Olej rzepakowy
  • Ulubione przyprawy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie lżejszej wersji frytek:

Marchewki, buraka i selera korzeniowego obierz, a następnie pokrój w cienkie paski (takie jak klasyczne frytki z ziemniaków). Cukinie również pokrój na takie same kawałki bez obierania.

Przypraw ulubionymi przyprawami (my polecamy oregano, bazylię oraz paprykę słodką) oraz pokrop delikatnie dobrej jakości olejem rzepakowym.

Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Gotowe frytki podaj z dipem tzatziki, którego przepis znajdziesz poniżej.


Dip tzatziki z sezonowym ogórkiem gruntowym

Nie ma dobrych frytek bez sosu, dlatego zamiast klasycznego ketchupu lub majonezu polecamy lżejszy dip. Nie tylko nas orzeźwi w gorące dni, ale także dodatkowo pobudzi nasze kubki smakowe.

Czego potrzebujesz do dipu tzatziki?

  • 2 ogórki gruntowe
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku
  • Szczypiorek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz i sól wedle uznania
  • Listki mięty do ozdoby

Przygotowanie dipu tzatziki z sezonowym ogórkiem gruntowym:

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę.

Dodaj jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszaj.

Do dipu dodaj posiekany szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeżeli lubisz, możesz dodać oregano, bazylię czy zioła prowansalskie, a także wedle uznania dopraw dip pieprzem i solą.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Do picia polecamy wybrać szklankę soku, np. jabłkowego czy pomidorowego! Soki są nie tylko pyszne, różnorodne, dostarczają wiele składników odżywczych, ale także mogą stanowić jedną dzienną porcję warzyw i owoców!

Artykuł Nie tylko z ziemniaka – kolorowe inspiracje na Dzień Frytek pochodzi z serwisu Polskie zdrowe bio sezonowe warzywa owoce soki przetwory | ApetytNaPolskie.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.