Czekolada daktylowa (wegańska)

Czekolada daktylowa to rewelacyjna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu domowa czekolada. Prosto z zamrażalnika jest bardziej chrupiąca, z kolei przechowywana w lodówce rozpływa się w ustach. Sama nie wiem którą bardziej wolę 🙂

Co więcej przepis ten jest wegański i bez dodatku cukru, powstał na bazie kremu daktylowego.

A Ty jaką czekoladę bardziej lubisz? Chrupiącą czy rozpływającą się w ustach?

Przepis na czekoladę daktylową

Składniki

  • szklanka suszonych daktyli (130 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
  • 3 łyżki kakao (30 g)

OPCJONALNIE

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych (30 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)
  • 2 łyżki ekspandowanych jagłów lub innej kaszy

Czas przygotowania: 15 minut + 1-8 godzin moczenia
Liczba porcji: 10 porcji (po około 30 g)

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wodą nieco ponad ich poziom i odstawiamy na godzinę do 8 godzin (na noc).
  2. Z daktyli odlewamy wodę (warto ją wykorzystać jako słodzik), przenosimy je do pojemnika blendera, a następnie dodajemy płynny olej kokosowy (można go rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali).
  3. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.
  4. Następnie dodajemy kakao i całość dobrze mieszamy lub ponownie blendujemy.
  5. Szeroki pojemnik wykładamy papierem do pieczenia (albo korzystamy z silikonowego pojemnika). A następnie wykładamy do niego całość kremu daktylowego wyrównując powierzchnię.
  6. Pojemnik umieszczamy w zamrażalniku na pół godziny lub w lodówce na kilka godzin.

Czekolada daktylowa

Czekolada daktylowa

Czekolada daktylowa

Czekolada daktylowa

Jeszcze więcej wegańskich słodkości

Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj.

Zobacz również wegańskie przepisy na słono

Artykuł Czekolada daktylowa (wegańska) pochodzi z serwisu WegePrzepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.