Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić
Przepis na obiad doskonały. Pieczone Piersi z Kurczaka Faszerowane porami, soczyste i dobrze przyprawione.
Kurczaka można podawać na gorąco, ale i na zimno na kolację lub jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa i np. sałaty.
Kurczak
Kupuję zawsze piersi z polędwiczkami, bo one będą nam potrzebne do przygotowania farszu. Oczywiście jeśli piersi są bez polędwiczek, można zastąpić je odrobiną mielonego mięsa drobiowego.
Ja mięso mielę sama w malakserze, bo to i szybki i łatwe, a co najważniejsze mam niewiele sprzątania.
Farsz
Do farszu używam porów, ale można zastąpić je cebulą. Postępujemy dokładnie tak jak z porami, czyli najpierw cebulę podsmażamy z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso.
Pieczenie
Piersi piekę w żaroodpornym naczyniu, albo w blaszce. Zawsze pierwsze 20 min pod przykryciem, a następnie już bez. Jeśli macie naczynia z przykrywką to oczywiście jej właśnie używamy, jeśli jednak naczynie żaroodporne jest bez przykrywki, używam folii aluminiowej.
Piekę mięso w 180 st.C. z termoobiegiem, jeśli nie ma termoobiegu to temperaturę podnosimy o 5 st.C., czyli do 185 st.C. przy grzałkach góra/dół.
W obu przypadkach czas pieczenia to ok. 45 min. w zależności od wielkości piersi.
Jeśli piersi są bardzo małe, czas pieczenia skracam o 5 min. (do 40 min.)
Podawanie
Podaję piersi faszerowane na gorąco z dodatkiem ziemniaków, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plastry.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Składniki na Piersi z Kurczaka Faszerowane
- 3 piersi z kurczaka (muszą być z polędwiczkami)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ostrej lub słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
Farsz:
- 2 pory (białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 3 polędwiczki z kurczaka (odcięte od piersi)
- 150 g sera mozarella (startego na tarce)
- 1 jajko
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki młotkowanej ostrej papryczki chilli
The post Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić first appeared on Kuchnia Doroty. » Czytaj dalej
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.