Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami
Oto świetny, bardzo łatwy przepis od AvantgardeVegan na…, no właśnie, trudno nawet powiedzieć co to dokładnie, w każdym razie jest pyszne i koniecznie musicie tego spróbować! Ni to bezjajeczna frittata, ni to fit farinata czy dietetyczna socca. Albo po prostu wegański omlet z piekarnika obładowany warzywami lub pieczony placek z mąki z ciecierzycy. Nieee, pizza bezglutenowa to już chyba przegięcie… Wybierzcie, co Wam się najbardziej podoba albo na co akurat macie apetyt! Danie jest szybkie i naprawdę zdrowe, można je przygotować na patelni bez dodatku tłuszczu. To jeden z moich absolutnych hitów kulinarnych!
Wegańska fit frittata / farinata – SKŁADNIKI
2–4 porcje
Ciasto
- 1 kubek (ok. 130 g) mąki z ciecierzycy
- ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
- po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, wędzonej papryki i curry w proszku
- ¾ łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- niecały kubek (ok. 230 g (ml)) wody – ilość zależy od tego, czy mąka jest drobno czy grubiej zmielona
Dodatki na wierzch
- 1 cebula czerwona
- 1 mała papryka czerwona, żółta lub zielona
- ok. 8 małych pomidorków koktajlowych
- ok. 10 czarnych oliwek
- garść świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
Wegańska fit frittata / farinata – WYKONANIE
- Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy i sodę. Mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy dokładnie, żeby pozbyć się grudek, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto odstawiamy na co najmniej 15 minut do zgęstnienia.
- Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w słupki. Smażymy je do miękkości na patelni, na kilku łyżkach wody. Co jakiś czas dolewamy nieco płynu, ale na koniec woda musi całkowicie odparować z powierzchni. Warzywa lekko studzimy.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką (i metalową lub odpinaną rączką) o średnicy ok. 28 cm rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy ciasto i pozwalamy mu się samodzielnie rozlać po powierzchni, nie przechylamy patelni. Na wierzchu szybko rozkładamy usmażoną paprykę i cebulę, przekrojone pomidorki i pokrojone oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak.
- Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–25 minut.
Podajemy od razu.
Rada: jeśli Wasza patelnia z nieprzywierającą powłoką nie jest dobrej jakości, na jej dnie możecie położyć papier do pieczenia.
Smacznego !
Artykuł Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami pochodzi z serwisu WegePedia.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.