Wegańska kanapka a la jajeczna z awokado

Awokado w połączeniu z czarną solą (kala namak) smakuje jak jajko i na tym polega cały pic tej najsmaczniejszej i najłatwiejszej, wegańskiej kanapki bezjajecznej. Mogło być tak pięknie…, jednak według wielu źródeł bardzo nieekologiczna uprawa awokado mocno przyczynia się do podgrzewania Ziemi… Dlatego osobom, którym leży na sercu nie tylko dobrostan kur, ale i całej planety, polecam spróbować również alternatywy – bezjajecznej pasty z ciecierzycy i tofu. A skoro jesteśmy już w temacie jaj, warto wspomnieć też o bardzo fajnych kotletach a la jajecznych.

Wegańska kanapka a la jajeczna – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (np. najłatwiejszego domowego, mojego ulubionego), bułka razowa lub kawałek domowej bagietki pełnoziarnistej. Można użyć świeżego pieczywa lub ze starego zrobić grzanki – na suchej patelni, w tosterze lub piekarniku
  • ½ dojrzałego awokado
  • sól czarna (kala namak)
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • szczypior lub zielona część cebulki dymki
  • pomidor lub rzodkiewka – dla koloru (niekoniecznie)
  • świeżo zmielony pieprz

Wegańska kanapka bezjajeczna – WYKONANIE

Jak można się domyślić… 😀

  1. Na pieczywie układamy awokado – w plasterkach lub rozgniecione widelcem.
  2. Posypujemy czarną solą.
  3. Układamy cienkie plasterki ogórka i posypujemy posiekanym szczypiorem.
  4. Doprawiamy pieprzem.

Smacznego !

Artykuł Wegańska kanapka a la jajeczna z awokado pochodzi z serwisu WegePedia.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.