Pavlova – Królowa Beza

 

Anna Pavlova zwiewna i delikatna, lekka i niezwykła, była przecież baletnicą.

Cudownie jest być inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru, pysznego jak beza z bitą śmietaną i owocami.

Pavlovę robię nieco inaczej niż bezy na tort z malinami. Nigdy nie suszę jej tak długi jak innych, piany jest znacznie więcej, więc w środku zawsze tworzy się mięciusieńka pianka otoczona delikatną kruchą beza.

Z pewnością w czasie nakładania na bezę piany zacznie ona pękać, nie przejmujcie się tym wcale, tylko popękana beza naprawdę wygląda i smakuje jak domowa.

Polecam ze wszystkimi owocami lata 🙂

 

pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis

 

Pavlova z Truskawkami

Składniki:

  • 5 białek z małych jajek (S) 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia Pavlovej
  • 250 g truskawek, lub maliny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 110 st.C. z termoobiegiem.

Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na niej kółko wielkości 18 cm.

Białka włożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i zacząć miksować końcówką do ubijania piany. Na początku na średnich obrotach, kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypać łyżkę cukru i zwiększyć obroty do szybkich. Stopniowo dodawać cukier po 2 łyżki cały czas miksując. Kolejny cukier dodać dopiero, kiedy wcześniejszy całkowicie się rozpuści. Miksowanie powinno zająć nam ok 7-8 min. Otrzymamy sztywną, lśniącą pianę. Na konie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy chwilę aby całkowicie zmieszała się z pianą. Następnie sok z cytryny i miksujemy jeszcze ok. 10 sec. Wyłączamy mikser, wyjmując końcówkę powinniśmy czuć delikatny opór a piana powinna być bardzo sztywna.

Przy pomocy kuchennej łopatki wyłożyć pianę na  przygotowany papier.  Uformować na kształt  koła,  zrobić delikatnie wgłębienie na środku. 

Bezy pieczemy w 110 st. przez 60 – 70 min.

Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany:

Bitą śmietanę i miskę w której będziemy ją ubijać w stawić do zamrażalnika na 10 min.

Wyjąć, wlać śmietanę do miski i zacząć ubijać na średnich obrotach miksera. Po ok. 2 min wsypać cukier puder i zwiększyć obroty do maksimum. Ubijać do chwili kiedy na śmietanie zaczną tworzyć się wzory od końcówki miksera. Natychmiast skończyć miksowanie.

Bitą śmietanę przełożyć na bezę w miejsce wgłębiania, udekorować truskawkami, lekko posypać cukrem pudrem.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego.

 

 

  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis

 

 

The post Pavlova – Królowa Beza first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.