Pavlova – Królowa Beza
Anna Pavlova zwiewna i delikatna, lekka i niezwykła, była przecież baletnicą.
Cudownie jest być inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru, pysznego jak beza z bitą śmietaną i owocami.
Pavlovę robię nieco inaczej niż bezy na tort z malinami. Nigdy nie suszę jej tak długi jak innych, piany jest znacznie więcej, więc w środku zawsze tworzy się mięciusieńka pianka otoczona delikatną kruchą beza.
Z pewnością w czasie nakładania na bezę piany zacznie ona pękać, nie przejmujcie się tym wcale, tylko popękana beza naprawdę wygląda i smakuje jak domowa.
Polecam ze wszystkimi owocami lata 🙂
Pavlova z Truskawkami
Składniki:
- 5 białek z małych jajek (S)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia Pavlovej
- 250 g truskawek, lub maliny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 110 st.C. z termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na niej kółko wielkości 18 cm.
Białka włożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i zacząć miksować końcówką do ubijania piany. Na początku na średnich obrotach, kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypać łyżkę cukru i zwiększyć obroty do szybkich. Stopniowo dodawać cukier po 2 łyżki cały czas miksując. Kolejny cukier dodać dopiero, kiedy wcześniejszy całkowicie się rozpuści. Miksowanie powinno zająć nam ok 7-8 min. Otrzymamy sztywną, lśniącą pianę. Na konie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy chwilę aby całkowicie zmieszała się z pianą. Następnie sok z cytryny i miksujemy jeszcze ok. 10 sec. Wyłączamy mikser, wyjmując końcówkę powinniśmy czuć delikatny opór a piana powinna być bardzo sztywna.
Przy pomocy kuchennej łopatki wyłożyć pianę na przygotowany papier. Uformować na kształt koła, zrobić delikatnie wgłębienie na środku.
Bezy pieczemy w 110 st. przez 60 – 70 min.
Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie bitej śmietany:
Bitą śmietanę i miskę w której będziemy ją ubijać w stawić do zamrażalnika na 10 min.
Wyjąć, wlać śmietanę do miski i zacząć ubijać na średnich obrotach miksera. Po ok. 2 min wsypać cukier puder i zwiększyć obroty do maksimum. Ubijać do chwili kiedy na śmietanie zaczną tworzyć się wzory od końcówki miksera. Natychmiast skończyć miksowanie.
Bitą śmietanę przełożyć na bezę w miejsce wgłębiania, udekorować truskawkami, lekko posypać cukrem pudrem.
Kroić ostrym nożem.
Smacznego.
The post Pavlova – Królowa Beza first appeared on Kuchnia Doroty. » Czytaj dalej
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.