Zupa Gulaszowa z Szynki

Pyszna, rozgrzewająca, lekko ostra zupa gulaszowa. Pełna warzyw i mięsa, doskonała na jesienno zimowe obiady.

Klasyczna zupa gulaszowa zrobiona jest z mięsa wołowego, ja jednak zdecydowałam się na wieprzową szynkę bo jest delikatniejsza, chuda i znacznie lepiej smakuje np. dzieciom.

Po każdym podgrzaniu zupa będzie gęściejsza 😀

Mięso

Zupę można zrobić z mięsa wołowego, zrazowego lub udźca. Mięso powinno być chude i delikatne, bez nadmiaru żyłek i tłuszczu.

Mięso kroję w niewielką kostkę, można ew. pokroić je w plasterki, lub paski.
Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce przez noc, co pomoże nam rozłożyć przygotowania potrawy na dwa dni.

Warzywa

Używam dużo warzyw, zupa powinna być gęsta i sycąca, wtedy wystarczy za cały obiad.

Przechowywanie

Zupę przechowujemy w lodówce.

Można ją również zawekować. Bardzo gorącą, gotującą zupę wlewam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli wieczko jest wklęśnięte, oznacza to, że słoik jest dobrze zamknięty. Tak zawekowaną zupę przechowuję do 2 tyg. w chłodnym miejscu.

Przyprawy

Do zupy dodaję ostrą paprykę, można oczywiście zamienić ją na paprykę słodką. Jednak jeśli lubicie ostre potrawy, polecam zwiększenie ilości papryki ostrej do 2 łyżek.

Polecam, zupa jest naprawdę pyszna 🙂

 

Więcej przepisów na ZUPY Gulaszowe 

 

Zupa Gulaszowa

 

Składniki na Zupę Gulaszową

  • ok. 1 kg szynki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1 średnia czerwona cebula (może być biała)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)

Przyprawy

  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 średnie listki laurowe

Warzywa:

  • 2-3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2-3 papryki czerwone i zielone
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • ok. 3-4 l bulionu warzywnego lub wody

 

Kuchnia Doroty TV 

 

 

The post Zupa Gulaszowa z Szynki first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.