Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf)

To zdecydowanie najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie jadłam – keto torcik Ferrero! Mocno czekoladowy, orzechowy i rozpływający się w ustach.

Idealny deser dla osób unikających nabiału.

SKŁADNIKI

Spód

  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego

Krem

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 10 g żelatyny
  • 100 g czekolady 80% bez cukru
  • 60 g erytrytolu
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE – keto torcik Ferrero

Spód

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Pestki słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy i kakao umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy przestudzony, ale płynny olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki formy.

Formę wstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy

W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, wsypujemy żelatynę i od razu energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną.

Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na przygotowany wcześniej spód.

Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

keto-torcik-ferrero-jadietetyk-dieta-ketogeniczna-deser-przepisy-1

Uwagi

  • forma, w której przygotowałam ciasto ma 16 cm średnicy
  • żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
  • żelatynę można zamienić na agar agar
  • olej kokosowy można zamienić na masło

Wartość energetyczna całego ciasta: 3181 kcal, 58 g białka, 295 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajanych, 35 g błonnika

Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 398 kcal, 7 g białka, 37 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 4 g błonnika

Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na keto desery.

Artykuł Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog dietetyczny.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *