Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie można sobie wymarzyć. Składniki ciasta koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej, bo dzięki temu nie będzie zakalca.
Do ciasta można użyć każdego rodzaju owoców, malin, wiśni, truskawek lub pomarańczy, ja wykorzystałam śliwki bo mamy na nie sezon. Użyłam kilka gatunków śliwek, dzięki temu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i kolorowe.
Polecam 🙂
Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- 4 jajka ( u mnie M)
- 2/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0k. 500 g śliwek (u mnie 3 rodzaje, ale można użyć tylko jednego)
The post Ciasto ze Śliwkami na Oleju first appeared on Kuchnia Doroty. » Czytaj dalej
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.