Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe

Tradycyjne polskie Zrazy Zawijane z mięsa wołowego. Podawane były w Polsce na świąteczne obiady lub kolacje, dzisiaj jemy je znacznie częściej nawet na codzienne obiady.

Jeśli wolicie mięso wieprzowe to zrazy można przygotować również z niego, najlepsza będzie szynka wieprzowa.

Nadzienie:
Najbardziej tradycyjne jest nadzienie z cienkich pasków ogórka kiszonego i słoniny, dzięki min mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Jeśli jednak chcecie można zamienić je na paski marchewki, sera żółtego lub cebuli. Jakie nadzienie do zrazów zrobicie zależy tylko od Was.
Ważny jest sos, powinno być go dużo, aby mięso było nim w całości przykryty e czasie duszenia.

Przechowywanie:
Doskonale nadają się do zamrażania, odgrzewanie dodaje im smaku.
Po całkowitym wystudzeniu, porcję zrazów i sosu  pakujemy do osobnych pojemników, szczelnie zamykamy i zamrażamy.
Można je w tej postaci przechowywać do 3-mcy w warunkach domowych.

Najlepszy dodatek do zrazów to kasza gryczana lub puree ziemniaczane, z każdym z tych dodatków są doskonałe.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na ZRAZY z SZYNKI wieprzowej 

 

Zrazy Zawijane

Zrazy Staropolskie Zawijane
Składniki:

  • 2 kg udźca wołowego
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 200g słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Ostra papryka w proszku
  • 3 duże cebule
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki
  • Olej do smażenia

Kuchnia Doroty TV

 

The post Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.