Ciasto Czekoladowe z Serem
Delikatne, puszyste i pyszne ciasto czekoladowe z serem. Ciasto robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo.
Masę serową robię z sera mielonego z wiaderka. Najlepiej jeśli ser jest suchy i zwarty.
Jeśli jednak kupicie ser rzadki i mokry, należy dodać do niego więcej mąki ziemniaczanej, a nawet 1 łyżkę mąki pszennej, aby masa serowa nie była zbyt rzadka.
Do nałożenia masy serowej używam rękawa cukierniczego, ale jeśli nie macie takiego, można ser rozłożyć np. łyżką. Nie uzyskacie wówczas kratki, a raczej placki serowe, ale nie ma to wpływu na smak ciasta.
Ciasto czekoladowe z serem, kroimy po całkowitym wystygnięciu, kiedy masa serowa jest już zimna.
Doskonale przechowuję się takie ciasto, w chłodnym miejscu można je trzymać dwa dni.
Polecam, jest pyszne i eleganckie.
Smacznego 🙂
Składniki na Ciasto Czekoladowe z Serem
Ciasto czekoladowe:
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 120 g cukru
- 100 ml. oleju rzepakowego
- 100 ml. mleka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
Masa serowa:
- 400 g sera białego sernikowego (może być z wiaderka)
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 1 cukier wanilinowy
Zapraszam na KUCHNIA DOROTY TV
The post Ciasto Czekoladowe z Serem first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Ciasto Czekoladowe z Serem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.