Ciasto Czekoladowo-Serowe

Delikatne, puszyste i pyszne ciasto czekoladowo serowe. Ciasto robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo.

Masę serową robię z sera mielonego z wiaderka. Najlepiej jeśli ser jest suchy i zwarty.
Jeśli jednak kupicie ser rzadki i mokry, należy dodać do niego więcej mąki ziemniaczanej, a nawet 1 łyżkę mąki pszennej, aby masa serowa nie była zbyt rzadka.

Do nałożenia masy serowej używam rękawa cukierniczego, ale jeśli nie macie takiego, można ser rozłożyć np. łyżką. Nie uzyskacie wówczas kratki, a raczej placki serowe, ale nie ma to wpływu na smak ciasta.

Ciasto kroimy po całkowitym wystygnięciu, kiedy masa serowa jest już zimna.

Doskonale przechowuję się takie ciasto, w chłodnym miejscu można je trzymać dwa dni.

Polecam, jest pyszne i eleganckie.

Smacznego 🙂

 

Ciasto Czekoladowe

 

 

Przepisy na CIASTA 

 

Składniki na Ciasto Czekoladowo-Serowe
Ciasto czekoladowe:

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 120 g cukru
  • 100 ml. oleju rzepakowego
  • 100 ml. mleka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

Masa serowa:

  • 400 g sera białego sernikowego (może być z wiaderka)
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 1 cukier wanilinowy

 

Zapraszam na KUCHNIA DOROTY TV
The post Ciasto Czekoladowo-Serowe first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.