Frytki z Pieca z Przyprawami

Domowe frytki, pieczone z przyprawami. Grubo krojone i w skórce. Moim zdaniem najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dzieci je uwielbiają. Dla dorosłych połowę słodkiej papryki w proszku można zamienić na ostrą,  frytki będą delikatnie ostre.

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

 

 

Przepisy na ZIEMNIAKI

 

Frytki pieczone z przyprawami
Składniki:

  • 500 gr dużych ziemniaków
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól morska 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem

Ziemniaki dokładnie umyć, wytrzeć (nie obierać ze skóry). Pokroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części. Dokładnie wytrzeć w ściereczkę.

Paprykę, pieprz, zioła prowansalskie włożyć do średniej wielkości miski i dokładnie wymieszać. Wrzucić do przypraw ziemniaki, polać oliwą. Podrzucać w naczyniu do chwili, kiedy dokładnie pokryją się przyprawami.

Przełożyć na blachę. Piec ok. 25 – 35 min do miękkości.

Podawać gorące, posypane solą morską z dodatkiem np. sosu chrzanowego.

Przepis na sos chrzanowy

Smacznego.

 

  • frytki pieczone, frytki pieczone przepis, frytki domowe, frytki domowe przepis, frytki z pieca, frytki z pieca przepis, przepisy, frytki, frytki przepis
  • Frytki pieczone
  • Frytki Pieczone

 

 

The post Frytki z Pieca z Przyprawami first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.