Po co nam mangan? Czyli o składnikach mineralnych

Zbilansowana dieta to nie tylko taka, która pozwala nam dostarczyć takich popularnych i ważnych składników odżywczych, jak witamina C, A czy żelazo i potas. To także odżywianie, w którym uwzględniamy mikroelementy, czyli te składniki, które występują w śladowych ilościach w naszym organizmie. Choć potrzebujemy ich niewiele, mają one swoją rolę do odegrania – a wśród nich jest mangan, mały pomocnik m.in. układu odpornościowego. Jaką pełni funkcję w naszym ciele i dlaczego warto zadbać o jego właściwą ilość w diecie?

Mangan zaliczany jest do grupy mikroelementów. Oznacza to, że jego zawartość w organizmie jest mniejsza niż 0,01%. Chociaż jest go stosunkowo mało, a zapotrzebowanie na ten składnik jest mniejsze niż 2,5mg/dobę, nie można go pominąć. Wręcz przeciwnie! Powinniśmy o nim pamiętać, bo ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie  wielu układów w naszym organizmie.

Wpływ na organizm

Mangan jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, wpływa na nasze trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi. Mangan korzystnie wpływa także na wzrost naszych kości i krzepnięcie krwi. Jest również aktywatorem wielu ważnych reakcji chemicznych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu i trzustki. Jego niedobór, chociaż występuje u zdrowych osób bardzo rzadko, może zwiększać stężenie fosforu i wapnia we krwi, prowadzić do wzrostu cholesterolu, a także do nietolerancji glukozy. Co ciekawe, nie tylko niedobór manganu, ale także jego nadmiar może wpływać niekorzystnie na nasz organizm. Zbyt duże ilości tego składnika w naszej diecie mogą powodować zmniejszone wchłanianie żelaza, prowadząc m.in. do anemii. W związku z tym osoby, które borykają się z niedoborami żelaza, powinny zwracać swoją uwagę również na odpowiednie ilości tego składnika w swojej diecie[1].

Gdzie znajdziemy mangan?

Mangan jest składnikiem, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak np. rośliny strączkowe (fasola czy groch) oraz szpinak. Jego źródłem są orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, kasza gryczana i napary z herbaty. Aby zwiększyć jego udział w naszej codziennej diecie, warto dodawać do posiłków nasiona słonecznika, pestki dyni, a także przyprawy np. goździki czy chilli, które także są jego źródłem[2]. Wchłanianie manganu zachodzi w jelicie cienkim, które może być zaburzone przez obecność większych ilości wapnia czy fosforu w posiłku. Jeżeli chcemy zadbać o prawidłowe dostarczanie manganu do naszego organizmu, warto włączyć te produkty do naszej codziennej diety.

I choć mangan, tak jak i inne mikro i makroelementy, jest ważny, to pamiętajmy o całościowo zbilansowanych posiłkach. W ten sposób zachowamy równowagę w funkcjonowaniu niezwykle skomplikowanego organizmu, jakim jest nasze ciało. Warzywa, owoce oraz soki są podstawą prawidłowego odżywiania, pamiętajmy też o produktach pełnoziarnistych i zdrowych, roślinnych tłuszczach.

[1] J. Gawęcki Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012 s.242 – 249.

[2] J. Gawęcki Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012 s.242 – 249.

Artykuł Po co nam mangan? Czyli o składnikach mineralnych pochodzi z serwisu Polskie zdrowe bio sezonowe warzywa owoce soki przetwory | ApetytNaPolskie.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.