Wegańskie fit naleśniki ze szpinakiem w sosie “serowym”
Łatwe, wegańskie i dietetyczne naleśniki ze szpinakiem w kremowym sosie serowo-czosnkowym. Do wyboru aż 3 przepisy na naleśniki bez mleka krowiego i jajek, w tym 2 bezglutenowe. Naleśniki ze szpinakiem należą do dań, które uwielbiają prawie wszyscy, a moja roślinna wersja bardzo smakuje nawet wszystkożercom!
Wegańskie naleśniki do wyboru:
- pszenne pełnoziarniste – na zdjęciu
- z mąki gryczanej (bezglutenowe)
- z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe)
Wegański farsz szpinakowy – SKŁADNIKI
farsz na 4 naleśniki, dla 2 osób
- 1 cebula
- 400 g świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 40–50 g nerkowców
- 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
- ok. 100 g mleka (napoju) owsianego
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Wegański farsz szpinakowy – WYKONANIE
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy kilka łyżek wody, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy bez tłuszczu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy porwany szpinak oraz zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy na wodzie, aż liście zwiędną.
- Nerkowce, płatki drożdżowe, mleko owsiane, sól, pieprz i gałkę muszkatołową blendujemy na gładko.
- Z patelni odparowujemy wodę, wlewamy orzechowy płyn i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podajemy na gorąco z ulubionymi naleśnikami.
Smacznego !
Artykuł Wegańskie fit naleśniki ze szpinakiem w sosie “serowym” pochodzi z serwisu WegePedia.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.