Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi bez jajek – film

Klasyczne Pierogi z Mięsem.

Mięso zostało mi z gotowania zupy pomidorowej, miałam kurczaka i żeberka wieprzowe. Przed dodaniem do garnka pomidorów, wyjęłam mięso i kiedy przestygło, ale wciąż było ciepłe oddzieliłam je od kości.

Następnie włożyłam już zimne go pojemnika i na noc schowałam do lodówki. dzięki temu nie musiałam robić pierogów natychmiast, a co najważniejsze wykorzystałam mięso z zupy z którym często nie wiemy co zrobić.

Mięso

Do przygotowania farszu można użyć każdego rodzaju mięsa jaki lubicie. Może być to kurczak, indyk, wieprzowina lub wołowina, można mięsa mieszać, lub użyć tylko jednego rodzaju.
Farsz zrobiony z drobiu jest dość suchy, dlatego dodaję do niego 2-3 łyżki rozpuszczonego masła (ilość masła zależy od ilości i suchości mięsa).

 Ciasto

Ciasto użyte do tego przepisu jest niezwykle delikatne i puszyste, nie zawiera jajek dzięki temu jest mięciusieńkie.
Tego rodzaju ciasta można użyć do przygotowania pierogów wytrawnych jak i słodkich.

Przechowywanie

Pierogi można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Mrozimy pierogi po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu i polaniu ich niewielką ilością masła lub oleju, tłuszcz zapobiega sklejaniu.

W lodówce pierogi przechowujemy do 3 dni.
Zamrożone pierogi można w warunkach domowych przechowywać do 2 m-ca.

Rozmrażamy pierogi, wrzucając je zamrożone na lekko osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, a następnie jeszcze 2 min.
Woda powinna gotować się wolno i delikatnie, żeby pierogi się nie rozpadły.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 

Ciasto Na pierogi

 

Przepisy na PIEROGI 

 

Składniki na ok. 45-50 Pierogów
Ciasto

  • ok. 400 g mąki pszennej
  • ok. 210 ml. wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła

Farsz:

  • ok. 700 g ugotowanego mięsa (kurczaka, wołowiny, indyka, wieprzowiny) może być mięso z zupy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia

 

 

Filmy z Przepisami 

 

The post Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi bez jajek – film first appeared on Kuchnia Doroty.  » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.