Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi bez jajek – film
Klasyczne Pierogi z Mięsem.
Mięso zostało mi z gotowania zupy pomidorowej, miałam kurczaka i żeberka wieprzowe. Przed dodaniem do garnka pomidorów, wyjęłam mięso i kiedy przestygło, ale wciąż było ciepłe oddzieliłam je od kości.
Następnie włożyłam już zimne go pojemnika i na noc schowałam do lodówki. dzięki temu nie musiałam robić pierogów natychmiast, a co najważniejsze wykorzystałam mięso z zupy z którym często nie wiemy co zrobić.
Mięso
Do przygotowania farszu można użyć każdego rodzaju mięsa jaki lubicie. Może być to kurczak, indyk, wieprzowina lub wołowina, można mięsa mieszać, lub użyć tylko jednego rodzaju.
Farsz zrobiony z drobiu jest dość suchy, dlatego dodaję do niego 2-3 łyżki rozpuszczonego masła (ilość masła zależy od ilości i suchości mięsa).
Ciasto
Ciasto użyte do tego przepisu jest niezwykle delikatne i puszyste, nie zawiera jajek dzięki temu jest mięciusieńkie.
Tego rodzaju ciasta można użyć do przygotowania pierogów wytrawnych jak i słodkich.
Przechowywanie
Pierogi można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Mrozimy pierogi po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu i polaniu ich niewielką ilością masła lub oleju, tłuszcz zapobiega sklejaniu.
W lodówce pierogi przechowujemy do 3 dni.
Zamrożone pierogi można w warunkach domowych przechowywać do 2 m-ca.
Rozmrażamy pierogi, wrzucając je zamrożone na lekko osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, a następnie jeszcze 2 min.
Woda powinna gotować się wolno i delikatnie, żeby pierogi się nie rozpadły.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Składniki na ok. 45-50 Pierogów
Ciasto
- ok. 400 g mąki pszennej
- ok. 210 ml. wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g rozpuszczonego masła
Farsz:
- ok. 700 g ugotowanego mięsa (kurczaka, wołowiny, indyka, wieprzowiny) może być mięso z zupy
- sól i pieprz do smaku
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
The post Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi bez jajek – film first appeared on Kuchnia Doroty. » Czytaj dalej
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.