Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami

Przepis na pyszne i łatwe ciasteczka francuskie z serem i jabłkami.

Jak je zrobić w zaledwie 10 min. Doskonałe na podwieczorek lub deser, pyszne na ciepło i na zimno.

Gotowe ciasto francuskie, do tego ser jak do nadziewania naleśników z serem i jabłka uprażone jak do szarlotki.

Deser idealny dla dorosłych i dla dzieci.

Polecam 🙂

 

  • Ciastka z jabłkami
  • Ciasto z Jabłkami
  • Jabłka przepisy

Przepisy na Ciasto Francuskie

 

MASĘ SEROWĄ z tego przepisu możemy użyć również do przygotowania naleśników z serem.

Na masę najlepszy będzie ser tłusty, u mnie mój ulubiony ze Strzałkowa, bardzo tłusty i kremowy, ale można użyć każdego innego sera.
Możecie skorzystać z sera sernikowego z wiaderka, ale wówczas nie dodawajcie już śmietany, bo ser i tak jest rzadki, a nie chcemy go bardziej rozrzedzać,
aby nie wypływał z ciastek w czasie pieczenia.

Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce.

 

PRAŻONE JABŁKA, najlepiej sprawdzają się tutaj kwaśne jabłka typu Szara Reneta lub Antonówka, ale każde inne jabłka będą również dobre. Jeśli użyjecie bardzo soczystych jabłek, należy prażyć je bez przykrycia, aby nadmiar soku wyparował.

Tak przygotowane jabłka możecie wykorzystać również do upieczenia szarlotki. Przepis na SZARLOTKI znajdziecie tutaj (klik) 

Jabłka prażone można również zawekować. Bardzo gorące prażone jabłka wkładamy do czystych słoików, zakręcamy, przewracamy ,,do góry nogami”, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jabłka są trwale zamknięty jeśli zakrętka jest ładnie wklęsła, to gwarantuje brak powietrza w słoiku.

Tak przygotowane jabłka przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, lub do nowego jabłkowego sezonu.
Z jabłek prażonych można upiec szarlotkę, ciastka francuskie, lub napełnić nimi naleśniki. Polecam to doskonały i bardzo łatwy do przechowywania sposób na przetwory z jabłek.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

Deser z Jabłkami Serem

Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami
Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
  • cukier puder do posypania ciastek

Masa Serowa:

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego ( u mnie ser ze Strzałkowa) 
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • skórka otarta z połowy cytryny

Jabłka Prażone:

  • ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 2-4 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przepisy na Naleśniki

The post Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Błyskawiczne Ciastka Francuskie z Serem i Jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.