Tiramisu z bitą śmietaną

Tiramisu to włoski deser kawowy, składający się z biszkoptów nasączonych w kawie przełożonych warstwą kremu na bazie mascarpone i żółtek. Całość zwykle przyprószona grubą warstwą kakao lub drobno zmieloną czekoladą. Deser wprost idealny dla fanów kawy! Ta wersja ze śmietaną sprawia, że tiramisu jest jeszcze bardziej puszyste.

Przepis ten poznałam dzięki mojej szwagierce, Martyna jeszcze raz dziękuję za możliwość dodania go na bloga 🙂

Zobacz więcej przepisów kuchni włoskiej lub przepisów na desery!

Przepis na tiramisu

Składniki

na syrop kawowy

  • szklanka mocnej kawy** (250 ml)
  • łyżka cukru

na krem

  • 3 duże żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 350 ml śmietanki 30%*
  • 350 g mascarpone

dodatkowo

  • około 18 podłużnych biszkoptów (160 g)
  • 3 łyżki kakao (15 g)

opcjonalnie

  • 60 ml amaretto
  • kawa rozpuszczalna do posypania
  • kakao do posypania
  • owoce do posypania

*śmietanka powinna być schłodzona
**najlepiej z ekspresu, ewentualnie sypana lub rozpuszczalna

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 6 porcji

Przygotowanie

  1. Do gorącej kawy dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne by kawa nie miała fusów. Opcjonalnie do chłodnej kawy można dodać amaretto.
  2. W międzyczasie żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, dość gęstą masę.
  3. Następnie w osobnej misce miksujemy śmietankę wraz z mascarpone.
  4. Do miski z kremem śmietankowym dodajemy po łyżce masę z żółtkami i delikatnie mieszamy.
  5. Biszkopty na chwilę zamaczamy w kawie i wykładamy do szklanki, pucharka bądź słoika. Na każdy pucharek przypadają 3 biszkopty, najlepiej 3 połówki na spodzie i 3 połówki na środku.
  6. Warstwę biszkoptów posypujemy kakao i dodajemy 2-3 łyżki kremu.
  7. Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone w kawie, posypujemy kakao po czym dodajemy krem.
  8. Tiramisu przed podaniem należy schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Można je również przygotować dzień wcześniej.
  9. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy wierzch kawą rozpuszczalną, kakao lub owocami.

Tiramisu należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w przeciągu 2-3 dni.

Tiramisu

TiramisuJeszcze więcej wegetariańskich słodkości!

Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj.A może coś na słono?

Zobacz więcej wegetariańskich przepisów 🙂Przepisy sezonowe

Najnowsze przepisy

Artykuł Tiramisu z bitą śmietaną pochodzi z serwisu WegePrzepis.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.