Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)
Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego wersje z ogórkiem lub rzodkiewką.
Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb) oraz cukrzycowej lub bezglutenowej. Dzisiaj wersja podstawowa, polecam będącym na diecie i nie tylko
Składniki
- pół cebuli (60g)
- opakowanie twarogu tłustego lub półtłustego (250g)
- 5 łyżek śmietany 18%* (125 g)
- 2 łyżki szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz wedle uznania
*zamiast śmietany czasami wykorzystujemy również mleko lub jogurt. Można również dodać je pół na pół ze śmietaną
Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 4 porcje (po 110 g każda)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Jeśli wasza cebula jest ostra i szczypie w oczy przy obieraniu, polecam przełożyć ją na sitko i przepłukać obficie wodą.
- Następnie do cebuli dodajemy twaróg, śmietanę i szczypiorek lub koperek i całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Jeśli masa wydaje wam się zbyt gęsta i sucha, możecie dodać odrobinę mleka. Wszystko zależy od jakości użytego sera, oraz od tego czy jest on tłusty lub półtłusty.
Gzik podajemy z ziemniakami, jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie.
Wartości odżywczew całościw 1 porcjiWartość energetyczna693 kcal173 kcalBiałko48 g12 gTłuszcze48 g12 gWęglowodany netto16 g4 gBłonnik2 g0,5 g
Kaloryczność obliczona dla wykorzystania twarogu tłustego i szczypiorku. Z powyższego przepisu powstaje około 4 porcji po 110 g każda.
Wypróbuj również: gzik z rzodkiewką!
Gzik z rzodkiewką
Jeszcze więcej keto przepisów!
Gnocci kalafiorowe
Keto naleśniki na mascarpone
Frittata ze szpinakiem
Bułki z babki jajowatej
Pieczone placki z cukinii (keto)
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym
Bułki bez drożdży
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie)
Jajeczne placki z cukinii
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków
Boczniaki w mięsnej marynacie
Tofu mielone
Keto chleb z siemieniem lnianym
Keto krakersy lniane
Placki z cukinii z siemieniem lnianym
Zobacz więcej keto przepisów
Zobacz również
Keto słodycze
Keto weganizm
Keto śniadanie
Keto obiad
Keto zupy
Przepisy poniżej 5 g węglowodanów
Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów)
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.