Cytrynowa owsianka nocna na wegańskim zsiadłym mleku
Dziecinnie łatwy przepis na kremową, cytrynową nocną owsiankę z chia i bananem na wegańskim zsiadłym mleku. Takiego mleka na szczęście nie trzeba przygotowywać osobno, ono powstaje po wymieszaniu wszystkich składników. Wtedy sok z cytryny zakwasza mleko sojowe i białko się ścina.
Owsianka jest naprawdę świetna, idealna na śniadanie lub jako deser, również na wynos. Ostatnio to moja ulubiona przekąska, mam ją zawsze w lodówce i podjadam o każdej porze dnia (i nocy).
(Źródło przepisu, z moimi zmianami.)
Cytrynowa owsianka nocna z chia – SKŁADNIKI
2 porcje
- 80 g płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 2 łyżki nasion chia
- 350 g (ml) mleka (napoju) sojowego niesłodzonego
- sok z połowy cytryny
- ½ dojrzałego banana
- 2 łyżki syropu klonowego / z agawy lub innego słodziwa
- trochę wanilii (niekoniecznie)
Owsiankę można jeść w takiej formie lub podać z dodatkami: podprażonymi orzechami / pestkami, otartą skórką z ekologicznej cytryny, plasterkami banana czy truskawkami.
Cytrynowa owsianka nocna z chia – WYKONANIE
- Do dowolnego naczynia (np. miski czy słoika) wsypujemy płatki owsiane i chia, mieszamy.
- Dodajemy banana rozgniecionego widelcem na miazgę, zimne mleko oraz pozostałe składniki. Mieszamy, naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano, przed podaniem, owsiankę ponownie mieszamy.
Smacznego !
Artykuł Cytrynowa owsianka nocna na wegańskim zsiadłym mleku pochodzi z serwisu WegePedia.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.