Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem

Przepis na Polędwicę Wieprzową, błyskawiczny i bardzo łatwy obiad. Odpowiedni nie tylko na codzienny obiad, ale i na święta lub elegancką ciepłą kolację.

 

Polędwica Wieprzowa

 

Co to jest Panko? 

Panko to okruchy z chleba pszennego, nieco różną się od klasycznej tartej bułki. Panko można kupić w sklepie, lub przygotować w domu. Pszenny, suchy chleb trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jeśli nie macie panko, jeśli nie macie również czerstwego pszennego chleba, możecie użyć zwykłej tartej bułki.

Pieczenie Polędwicy

Polędwicę pieczemy w 190 st.C. z termoobiegiem, czas zależy od tego jak wypieczone mięso lubimy. Ja lubię mięso dobrze wypieczone, dlatego piekę mięso max 45 min. 

Kieruję się również taką zasadą przy polędwicy o wadze ok. 600 g.

średnio wypieczone mięso – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)

dobrze wypieczone mięso – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)

 

Przepisy na domowy OBIAD

 

 

Pieczona Polędwica Wieprzowa

Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko
Składniki:

  • 600-700 g polędwicy wieprzowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone

ponadto:

  • ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki 
  • ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno chili
  • ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
  • olej i 1 łyżka masła (do smażenia)

 

 Polędwicę Wieprzową (klik)

 

 

 

KuchniaDoroty TV znajdziesz tu pomysły na domowe posiłki 

 

The post Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.