Strucla z Serem i Bakaliami

Pyszna drożdżowa Strucla z Serem i bakaliami. Ciasto jest odpowiednie na deser, śniadanie lub podwieczorek. Do szklanki mleka, lub herbaty, ja jednak najbardziej lubię je z filiżanką kawy.

Strucla najsmaczniejsza jest lekko ciepła, lub dzień po upieczeniu dobrze schłodzona kiedy masa serowa dokładnie zastygnie.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu, u mnie jest to spiżarnia.

Nadzienie

Nadzienie do strucli robię dokładnie tak jak nadzienie do naleśników z serem, lub drożdżówek serowych. Jest pyszne, słodkie z nutą skórki z cytryny, ale można również użyć pomarańczowej skórki.

Masę serową posypuję rodzynkami i posiekanymi drobno orzechami włoskimi, można jednak zrezygnować z tego dodatku jeśli nie lubicie bakalii. Można również rodzynki zamienić na suszoną żurawinę, lub posiekane drobno suszone morele, lub daktyle.
Orzechy włoskie w tym cieście sprawdzają się najlepiej bo są miękkie, znacznie lepsze niż migdały czy orzechy laskowe.

Zimną struclę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier robię łącząc ok. 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny. Mieszam dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaję więcej cukru i mieszam. Jeśli jest byt gęsty i nie leje się łatwo, rozcieńczam go dodając jeszcze odrobiną soku, ponownie mieszam dokładnie.

 

Przepisy na Ciasta 

 

 

Strucla z Serem
Ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej
– 110 g cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 250 ml. ciepłego mleka
– 100 g roztopionego masła
– 1 jajko + 1 żółtko
– 30 g świeżych drożdży
– skórka z cytryny

 

Masa serowa: 
– 600 g tłustego sera białego  (u mnie ze Strzałkowa)
– 100 g cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 2 żółtka
– skórka otarta z połowy cytryny
– po 0,5 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 

 

Przepisy z FILMEM

 

 

The post Strucla z Serem i Bakaliami first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Strucla z Serem i Bakaliami pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.