Ziemniaki na Patyku Pieczone

Pyszne i oryginalne ziemniaki pieczone na patyku. Przepis jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania, a ziemniaki jakie z niego dostajemy to prawdziwy przysmak.

Ziemniaki

Do przygotowania ziemniaków pieczonych używam ziemniaków starych, mączystych o podobnej wielkości. Wielkość ziemniaków jest ważna ze względu na długość pieczenia. Kiedy wszystkie kartofle są podobnej wielkości, upieką się nam w podobnym czasie, bez obawy, że jedne będą surowe, a inne wysuszone.
Ziemniaków nie obieram przed pieczeniem, jedynie bardzo dokładnie myję je i dokładnie osuszam przed nacinaniem.

Nacinanie

Ziemniaki nacinam ostrym nożem, dookoła. Barierą do przecięcia ziemniaka na pół jest drewniany patyczek do szaszłyków, który ogranicza nacięcie. Nacinając obracam ziemniak dookoła, robię to dość wolno i staram się być precyzyjna.

Dodatki

Upieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do sosów mięsnych lub warzywnych, ale można je również podać jako wegetariańskie lub wegańskie danie z dodatkiem sosu czosnkowego.

Sos czosnkowy

W misce łączę jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz czarny świeżo mielony i posiekany drobno koperek.
Dokładnie mieszam i odstawiam na 15 mion, aby smaki się przegryzły.

 

Polecam ten przepis i życzę Wam smacznego 🙂

 

Pieczone Ziemniaki

 

 

Przepisy na ZIEMNIAKI 

 

Ziemniaki Pieczone na Patyku
Składniki:

  • 4-5 ziemniaków podobnej wielkości

 Sos:

  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzy świeżo mielonego
  • 1 średni czosnek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • patyki do szaszłyków lub metalowe szpadki (tyle ile ziemniaków)

Przepisy z filmem na DANIA WEGETARIAŃSKIE  

 

The post Ziemniaki na Patyku Pieczone first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Ziemniaki na Patyku Pieczone pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.