Biszkoptowa Rolada Makowa

Pyszna i łatwa do upieczenia Rolada Makowa, która może być doskonałą alternatywą dla Makowca drożdżowego.

Ciasto na roladę to klasyczny biszkopt, przygotowany dokładnie tak jak ten na tort.
To niezwykle łatwy do przygotowania deser świąteczny.

Do rolady użyłam kupionej masy makowej, bo taka sprawdza się u mnie najlepiej, dodaję do niej ekstra bakalie, ale nie jest to konieczne.
Ja korzystam najczęściej z masy makowej Bakallandi, ale każda inna będzie równie dobra. Ważne jest aby masa nie była, za rzadka i na pewno nie dodajemy do niej piany z białej. Gęsta masa makowa doskonale się upiecze, a i zwijanie rolady nie sprawi nam żadnych kłopotów.

Jeśli wolicie zrobić wszystko własnoręcznie przygotujcie Domową Masę Makową, przepis na nią znajdziecie tutaj (klik👆) 

Prace nad roladą można rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować masę makową i schować ją do lodówki. tego samego lub kolejnego dnia upiec roladę, a polać ją czekoladą dopiero w kolejnym dniu.

Ciasto przechowuję w zimnym miejscu, u mnie to spiżarnia, do 3 dni.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

 

Filmy z przepisami na Święta 
🎄🎄🎄

Rolada Makowa
Biszkopt
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 100 g cukru
– 2 łyżki ciepłej wody
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– zapach waniliowy
– skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Masa makowa
– ok. 800 gramów masy makowej
– ok. 1/4 szklanki rodzynek
– 1/4 szklanki orzechów włoskich
– skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Polewa czekoladowa
– 200 gr. czekolady deserowej
– ok 1/4 lub nieco więcej mleka

 

 

Przepisy na Makowce i Ciasta z makiem 

 

 

 

 

The post Biszkoptowa Rolada Makowa first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Biszkoptowa Rolada Makowa pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.