Pieczony naleśnik z jabłkami (keto, lchf)

Przepyszny pieczony keto naleśnik, czyli moja wersja Dutch Baby – naleśnika, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych. W wersji keto, za sprawą delikatniej mąki migdałowej i mleczka koksowego, w smaku przypomina nieco budyń waniliowy. Delikatny, puszysty i banalnie prosty. Sprawdzi się doskonale na śniadanie, które zaskoczy smakiem nie tylko osobę na diecie ketogenicznej.

U mnie w wersji z jabłkami, ale do jego przygotowania można wykorzystać tak naprawdę każdy owoc. Polecam śliwki, wiśnie, owoce jagodowe, również mrożone.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g gęstego mleka kokosowego, u mnie Real Thai z kartonu
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g masła klarowanego
  • opcjonalnie 1-2 łyżki erytrytolu
  • 100 g jabłek (bez pestek i skórki)
  • 1/2 łyżeczki kakao lub cynamonu do posypania
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE – pieczony keto naleśnik

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Małe naczynie żaroodporne lub formę na tartę wkładamy na środkową półkę piekarnika i nagrzewamy.

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Waga 100 g dotyczy jabłek już po obraniu i pokrojeniu.

Do kielicha blendera lub melaksera wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i opcjonalnie erytrytol. Miksujemy całość na gładką masę.

Otwieramy piekarnik i wysuwamy kratę z rozgrzanym naczyniem. Na dnie układamy wiórki masła klarowanego, następnie wlewamy przygotowaną masę, a na nią rozkładamy plastry jabłek. Zamykamy piekarnik i pieczemy całość około 20-22 minut.

Gotowy naleśnik podajemy na ciepło, obsypany kakao lub cynamonem.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 743 kcal, 25 g białka, 63 g tłuszczu, 16 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 372 kcal, 13 g białka, 32 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Sprawdź koniecznie przepisy na pozostałe keto śniadania.

Artykuł Pieczony naleśnik z jabłkami (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog dietetyczny.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.