Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to pyszne i zdrowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i są! Dodatkowo możecie je obtoczyć w kakao lub roztopionej czekoladzie
Kulki zawierają składnik, który coraz częściej widzę w wielu przepisach, a mianowicie konopie! Dzisiaj zastosowałam białko konopne od @Hempking, które jest doskonałym źródłem aminokwasów, błonnika, kwasów omega 3, omega 6 i omega 9. Jak podaje sam producent, białko konopne jest odpowiednie dla każdego, w 100% się z nim zgadzam! Dodatkowo białko konopne jest wegańskie i bezglutenowe, wiedzieliście o tym?
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to przekąska bogata w duże ilości białka oraz tłuszczy. Idealna dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto przepis ten jest bezglutenowy i bez cukru.
Kulki nadają się świetnie do mrożenia, dlatego możemy również przygotować ich większą ilość i podjadać gdy najdzie nas ochota
Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz fat bombs!
Przepis na konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Składniki
- białko konopne od @Hempking 1/3 szklanki (40 g)
- 7 łyżek odżywki białkowej lub erytrytolu* (70 g)
- łyżka kakao (8 g)
- 1,5 łyżki masła orzechowego (45 g)
- łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła (20 g)
- 1,5 łyżki serka typu philadelphia** (45 g)
- łyżka orzechów ziemnych (20 g)
opcjonalnie
- kakao do obtoczenia
- roztopiona czekolada gorzka
* osoby niebędące na diecie keto mogą dodać również cukier
** lub dowolnego serka o wysokiej zawartości tłuszczu (18-26 g na 100 g produktu)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 12 sztuk wielkości orzecha włoskiego
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki (białko konopne, odżywkę białkową/erytrytol, kakao) przekładamy do miski i dobrze mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki (masło orzechowe, olej kokosowy/masło, serek) i mieszamy do połączenia składników. Na konsystencję może mieć wpływ zastosowane masło orzechowe (użyłam masła orzechowego smooth KFD).
- Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i krótko mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcję masy, lepimy kulki i opcjonalnie obtaczamy je w kakao.
- Jeśli chcecie otoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie odstawiamy je wcześniej do lodówki na co najmniej godzinę.
Kulki można również zamrozić
Wartości odżywczew całościw 1 sztuceWartość energetyczna1126 kcal94 kcalBiałko95 g8 gTłuszcze73 g6 gWęglowodany netto13 g1 gBłonnik13 g1 g
Kaloryczność obliczona dla przygotowania z użyciem odżywki białkowej i olejem kokosowym. Z powyższego przepisu powstaje 12 sztuk.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Chałwa domowa bez cukru
Michałki bez cukru (wegańskie, keto)
Keto kokosanki
Keto bounty (wegańskie)
Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Gofry orzechowe, bez mąki
Pudding chia orzechowy
Trufle kokosowe (keto)
Orzechowy deser śmietankowy
Gofry białkowe
Keto fudge czekoladowo-orzechowy
Ciasteczka orzechowe
Ciastka z fasoli
Keto muffinki brownie
Keto brownie
Zobacz więcej przepisów na keto słodycze
Zobacz również
Keto słodycze
Keto weganizm
Keto śniadanie
Keto obiad
Keto zupy
Przepisy poniżej 5 g węglowodanów
Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów)
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.