Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem
Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).
Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.
Z przepisu upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.
Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.
Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik) 💛
Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) 💛
Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik) 💛
Pierniczki Dojrzewające 20 dni
Składniki na ok. 35 pierniczków:
- 50 g masła
- 85 g miodu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 czubate łyżki przyprawy do pierników
- ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
- 270-300 g mąki pszennej tortowej
The post Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.