Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

 

 

 

Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).

Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.

Z przepisu  upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.

Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.

 

Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik) 💛

Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) 💛

Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik) 💛

 

 

 

Pierniczki Świąteczne

 

 

Pierniczki Dojrzewające 20 dni
Składniki na ok. 35 pierniczków:

  • 50 g masła
  • 85 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubate łyżki przyprawy do pierników
  • ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
  • 270-300 g mąki pszennej tortowej

 

Przepisy na PIERNICZKI 💛💛💛

 

The post Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.