Makowiec z Jabłkami – Krok po kroku
Za chwilę Święta i będziemy piec dla naszych najbliższych i dalszych gości. Ja również jak co roku planuję upiec tradycyjne polskie ciasta, makowce, serniki, pierniki i pierniczki, przepisy na nie znajdziecie na blogu.
Tym razem mam dla Was dobrą wiadomość jeśli tak jak ja nie tolerujecie laktozy to wiecie z pewnością jak trudno jest upiec ciasto którego zjedzenie nie będzie miało dla nas skutków ubocznych. Tym razem mamy szczęście, na rynku pojawiła się nowoś, kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, znajdziecie ją bez problemu bo opakowanie jest oznaczone fioletowym elementem.
Na kostce do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy upiekłam pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami na cieście ucieranym.
Makowiec jest niezwykle delikatny, długo zachowuje świeżość, więc na święta jest idealne. Można przechowywać go do 4 dni. Ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika i na noc zostawiamy w chłodnym miejscu.
Polecam 🙂
Makowiec z Jabłkami na Ucieranym Cieście
Składniki na ciasto:
- 160 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (L)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3-4 krople zapachu waniliowego lub cytrynowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta ucieranego:
Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i zapach zmiksować na jasną puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka miksując, następnie dodać śmietanę i zmiksować.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć. Przesiać.
Do masy dodać suche składniki i zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, tylko do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie gęste, lepkie ciasto. Połowę ciasta rozsmarować w formie do pieczenia, posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Odstawić i przygotować masę makową.
Masa Makowo-Jabłkowa
Składaniki:
- 800 g masy makowej kupnej lub domowej
- 120g. masła
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka (Ligol, Szara Reneta, lub inne)
- 1/4 szklanki rodzynek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania masy makowo-jabłkowej:
Jabłka pobrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki i posiekaną drobno skórkę, wymieszać, odstawić.
Kostkę do pieczenia Kasia 100% bez laktozy, roztopić w garnuszku, odstawić do przestygnięcia. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, połączyć, przesiać.
Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę, dodać masę makową, mieszać. Wlać roztopioną i przestudzoną Kasię, wymieszać. Do masy makowej włożyć jabłka, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową.
Przygotowanie makowca:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Formę posmarować masłem i oprószyć mąką u mnie foremka 36 x 22 cm. Na dno wyłożyć ok. 2/3 ciasta, następnie masę makowo-jabłąkową i przykryć ją pozostałym ciastem, które może jednak dość trudno się rozsmarowywać bo jest gęste, ja ułożyłam placki z ciasta i jest super.
Makowiec pieczemy ok. 60 min w 180 st.C. grzałka góra/dól po ok. 40 min., jeśli ciasto zacznie się mocno rumienić można je przykryć folią aluminiową.
Studzimy prze 15 min w uchylonym piekarniku.
Zimne ciasto lukrujemy.
Smacznego 🙂
The post Makowiec z Jabłkami – Krok po kroku first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Makowiec z Jabłkami – Krok po kroku pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.