Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami

Klasyka polskich śledzi, czyli wersja po Kaszubsku.

Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne śledzie. Możemy przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.
Do przepisu dodałam kilka rodzynek, a sos pomidorowy posłodziłam miodem, a nie cukrem, jednak jeśli nie macie miodu lub nie lubicie rodzynek, można je pominąć.
Miód zastępując cukrem, bo z odrobiny słodyczy w przypadku sosu pomidorowego nie powinno się rezygnować.

Polecam przepis, na Święta będzie doskonały 🙂

 

 

Więcej przepisów na Śledzie 

 

 

Śledzie po Kaszubsku

 

Śledzie po Kaszubsku

Składniki:

  • ok. 800 g. filetów śledziowych typu Matrias w zalewie solnej

na marynatę:

  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody (lub nieco więcej)
  • 3 średnie cebule
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

 

Filmy z przepisami na Święta
🎄🎄🎄 

 

The post Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.