Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
Klasyka polskich śledzi, czyli wersja po Kaszubsku.
Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne śledzie. Możemy przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.
Do przepisu dodałam kilka rodzynek, a sos pomidorowy posłodziłam miodem, a nie cukrem, jednak jeśli nie macie miodu lub nie lubicie rodzynek, można je pominąć.
Miód zastępując cukrem, bo z odrobiny słodyczy w przypadku sosu pomidorowego nie powinno się rezygnować.
Polecam przepis, na Święta będzie doskonały 🙂
Śledzie po Kaszubsku
Składniki:
- ok. 800 g. filetów śledziowych typu Matrias w zalewie solnej
na marynatę:
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody (lub nieco więcej)
- 3 średnie cebule
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Filmy z przepisami na Święta
🎄🎄🎄
The post Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.