Schab ze Śliwką

 

 

 

Tradycyjny przepis na Schab ze Śliwką. Klasyka kuchni polskiej.

Lubiany, ale wielu z nas obawia się, że dodanie do mięsa śliwek sprawi, że schab będzie słodki.

Nie obawiajcie się, śliwki w połączeniu z solą, którą wsypuję do środka schabu są miękkie, ale zupełnie nie zachowują słodyczy. Do schabu często używam śliwek wędzonych, a wtedy po upieczeniu są one nawet trochę cierpkie. W tym przypadku użyłam śliwek kalifornijskich, czyli tych słodszych i delikatniejszych, ale chyba je właśnie najbardziej lubię.

Do mięsa zrobiłam również pyszny sos pieczeniowy. Nieco go doprawiłam dzięki czemu jest gęściejszy i jeszcze smaczniejszy.

Schab można podawać na gorąco jako danie obiadowe, ale ja lubię go również na zimno i traktuję jako domową wędlinę.

Polecam ten schab na nadchodzące święta 😊

 

Schab Pieczony w Rękawie

 

Schab Pieczony ze Śliwką

  • 1-1,5 kg schabu środkowego
  • ok. 1 szklanki suszonych śliwek (bez pestek)
  •  2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  •  ok. 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka majeranku

 

Na marynatę:

  •  1,5 łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka pierzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  •  0,5 łyżeczki papryki chili 

 

Sos:

  • sos z pieczenia mięsa
  • ok. 1 łyżki masła
  • ok. 1 łyżki mąki
  • ok. 2/3 szklanki bulionu

 

 

The post Schab ze Śliwką first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Schab ze Śliwką pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.