Paszteciki Krucho-Drożdżowe z Kapustą i Pieczarkami

 

Pyszne krucho drożdżowe paszteciki – Kapuśniaczki. Doskonałe do barszczu wigilijnego, lub jako codzienna przekąska.

Takie Kapuśniaczki robię z bardzo łatwego do przygotowania ciasta krucho-drożdżowego. To ciasto zawsze się udaje, jest miękkie, a zarazem kruche, idealne do faszerowania.
Ciasto musi po przygotowaniu postać w zimnym miejscu przez co najmniej 1-2 godz. Ale można również zostawić je na noc w zimnym miejscu, dlatego można przygotować je dzień przed pieczeniem pasztecików.

Podobnie jest z farszem, on również może być przygotowany dzień wcześniej, a jedynie w dniu pieczenia nadziewamy i pieczemy paszteciki.

Już upieczone Kapuśniaczki można zamrozić, lub przechowywać przez noc bez chowania do lodówki.

Paszteciki podaję lekko ciepłe, więc jeśli upiekliście je dzień przed podaniem, należy je lekko podgrzać.
Ja rozgrzewam piekarnik do 160 st.C., paszteciki układam na blasze i wstawiam do gorącego piekarnika na ok. 8-10 min.

Obserwuję czy  nie zaczynają się zbyt szybko rumienić i przypalać.

Bardzo polecam, jest to doskonały dodatek do czerwonego barszczu, ale ja lubię je jeś jako ciepłą przekąskę.

Smacznego 🙂

 

 

Paszteciki

 

Przepisy na ŚWIĘTA 
🎄🎄🎄🎄 

 

 

 

Paszteciki Krucho-Drożdżowe

Składniki na ok. 25 szt. pasztecików

– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 20 g drożdży świeżych
–  łyżeczka soli
– 0,5 łyżeczki cukru
– 100 g bardzo zimnego masła
– 100 g śmietany 18%

Farsz:
– 200 g brązowych pieczarek (lub białych)
– 300 g kapusty kiszonej
– 1 średnia cebula
– olej
– 1 łyżka masła

 

Filmy i przepisy na Święta
⭐️⭐️⭐️

 

The post Paszteciki Krucho-Drożdżowe z Kapustą i Pieczarkami first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Paszteciki Krucho-Drożdżowe z Kapustą i Pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.