Domowa Masa Makowa
Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii tych, które najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo drobno posiekanych bakalii.
Taką masę można wykorzystać do Makowca, klusek z makiem albo kruchych makówek.
Do przygotowania masy makowej niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, nie ma innego sposobu na zmielenie maku, nie zrobicie tego w malakserze ani blenderze.
Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto, bo masa jest o niebo smaczniejsza niż ta kupiona 🙂
Masa Makowa
Składniki:
- 250 gr. suchego niebieskiego maku
- 400 gr bakalii (żurawiny, morele, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
Co zrobić z masy makowej? Sprawdzone przepisy znajdziecie tutaj:
Najlepsze ciasta na Święta
🎄🎄🎄🎄🎄
The post Domowa Masa Makowa first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Domowa Masa Makowa pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.