Domowa Masa Makowa

Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii tych, które najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo drobno posiekanych bakalii.

Taką masę można wykorzystać do Makowca, klusek z makiem albo kruchych makówek.

Do przygotowania masy makowej niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, nie ma innego sposobu na zmielenie maku, nie zrobicie tego w malakserze ani blenderze.
Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto, bo masa jest o niebo smaczniejsza niż ta kupiona 🙂

 

 

masa-makowa

 

Masa Makowa
Składniki:

  • 250 gr. suchego niebieskiego maku
  • 400 gr bakalii (żurawiny, morele, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy) 
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 1,5 łyżki miodu 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka 

 

Masa Makowa Domowa

 

Co zrobić z masy makowej? Sprawdzone przepisy znajdziecie tutaj: 

Makowiec

 

Najlepsze ciasta na Święta
🎄🎄🎄🎄🎄

 

 

The post Domowa Masa Makowa first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Domowa Masa Makowa pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.