Piernik Przekładany – Najłatwiejszy

Oto, najłatwiejszy przepis na piernik jaki robiłam. Jest wilgotny i miękki, pięknie pachnie a smak przyprawy piernikowej jest intensywny.

Użyjcie do pierników dobrej jakości przyprawy korzennej, najlepiej domowej przyprawy do pierników z tego przepisu , ma to wielkie znaczenie.

Jeśli będziecie piec piernik tak jak ja w dwóch mniejszych foremkach, czas pieczenia to ok. 35 min. Jeśli postanowicie użyć jednej większej formy pieczenie wydłuży się do ok. 45-50 min. Przed wyjęciem koniecznie wkłujcie w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie czysty, to znak, że piernik jest gotowy.

Polecam.

Więcej przepisów na pierniki i pierniczki domowe:

Domowe Pierniczki

Piernik Przekładany Dżemem
Składniki na piernik przekładany:

  • 140 gr masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej)
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek
  • 2 jajka (L)

Do przełożenia piernika:

  • 300 ml. dżemu porzeczkowego
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania piernika:

  1. W dużym, szerokim garnku (ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać przyprawę piernikową i dżem porzeczkowy, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez chwilę do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.
  2. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao (UWAGA masa się spieni tak powinno być), następnie wlać mleko i ,,rozbełtane” jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.
  3. Do masy wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do foremek, u mnie 2 jednorazowe keksówki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 35 min, do ,,suchego patyczka”.
  6. Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kuchennej kratce.
  7. Wyjąć z foremek, przekroić wzdłuż na dwie części.
  8. Na spodnią część ciasta wyłożyć tężejący dżem*, przykryć drogą częścią i odstawić na ok. 1,5 h do całkowitego stężenia.
  9. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

*Przygotowanie galaretki z dżemu:

  1. W garnuszku rozgrzać dżem, wsypać galaretkę w proszku. Mieszać cały czas podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia na ok. 1,5 h.
  2. Dżem powinien być gęsty aby nie spływać z ciasta, ale nie może całkowicie zgęstnieć przed przełożeniem ciasta.

Smacznego.

 

Przepisy na domowe ciastka i ciasteczka   

Ciastka Domowe na Walentynki

Domowa przyprawa do pierników

Domowa Przyprawa do Pierników

PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM

PIERNIKOWE KOGUTY I DREWNIANE FOREMKI 

PIERNIK DOMOWY PRZEKŁADANY

 

 

 

The post Piernik Przekładany – Najłatwiejszy first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Piernik Przekładany – Najłatwiejszy pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.