Ciastka z makiem, powidłami i daktylami, wegańskie

Pyszne ciastka z mielonym suchym makiem i powidłami śliwkowymi lub dowolną marmoladą czy dżemem – można dodać co kto lubi. Z daktylami zamiast cukru. Jak zwykle bardzo łatwe i zdrowe, a w dodatku całkiem świąteczne. Bardzo dobrze się je przechowuje. 

Ciasteczka będą bezglutenowe, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych.

Wegańskie ciastka z makiem i powidłami – SKŁADNIKI

ok. 12 ciasteczek

  • 150 g płatków owsianych górskich zblendowanych na mąkę
  • 50 g suchego maku zblendowanego / zmielonego
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 140 g suszonych, mięsistych daktyli bez pestek
  • 100 g soku z jabłek lub soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego

Na wierzch

  • powidła śliwkowe / węgierkowe
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (niekoniecznie)

Wegańskie ciastka z makiem i powidłami – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, mak i sodę.
  2. Daktyle blendujemy z sokiem na mus.
  3. Mus przekładamy do miski i mieszamy najpierw łyżką, a następnie masę krótko wyrabiamy ręcznie, tylko do połączenia składników.
  4. Odrywamy kawałki ciasta, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Kciukiem albo np. grubym trzonkiem noża robimy w ciastkach dołki, które wypełniamy powidłami. Całość posypujemy małą ilością cukru.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

Ciasteczka studzimy na kratce.

Smacznego !

Artykuł Ciastka z makiem, powidłami i daktylami, wegańskie pochodzi z serwisu WegePedia.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.