Karp Pieczony z Jabłkami – Wigilijny

Doskonały przepis na wigilijnego karpia.

Przepis dostałam od mojej drogiej koleżanki, a kiedyś szefowej, Joli. W ubiegłym roku Jola opowiedziała mi o rodzinnym przepisie na pysznego, wigilijnego karpia, którego uwielbia cała jej rodzina. Przypomniałam sobie o tej potrawie i koniecznie chciałam ją zrobić.

Jeśli w karpiu najmniej lubicie to, że nie smakuje jak karp to ten przepis jest właśnie dla was. Karp upieczony w ten sposób z jabłkami zupełnie nie ma charakterystycznego mułowatego smaku, wręcz przeciwnie smakuje doskonale, przechodzi delikatną kwaskowatością jabłek.

Danie można przygotować kilka godzin wcześniej w nawet dzień przed pieczeniem i przechowywać w lodówce. Karpia pieczemy przed samym podaniem.

Szczerze polecam to doskonały przepis 🙂

Karp Przepis

Karp Pieczony z Jabłkami
Składniki na karpia pieczonego:

  • ok. 1 kg  filetów z karpia
  • 2 duże jabłko (Szara Reneta, Jonagold, inne)
  • sól i czarny pieprz
  • masło
  • oliwa

 

Świąteczne przepisy 
🎄🎄🎄

 

 

 

Sposób przygotowania karpia pieczonego:

Karpia umyć osuszyć dokładnie. Pokroić w plastry takie jak lubimy, u mnie ok. 5 cm.
Każdy kawałek ryby posoli, oprószyć pieprzem, odłożyć.

Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na grube plastry (jak na zdjęciu niżej). Odłożyć.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. 

Formę do pieczenia, u mnie forma do tart, ale może być każda inna lub naczynie żaroodporne.
Na dno naczynia wylać 1-2 łyżki oliwy.

Najpierw układać plaster karpia, a następnie 1-2 plastry jabłka na zmianę, aż do wykorzystania składników. Całość lekko skropić oliwą, na rybę ułożyć kawałki masła. Przykryć formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 25 min. następnie zdjąć folię i piec kolejne 20 min, aż ryba
i jabłka pięknie się zrumienią. W sumie pieczemy ok. 40-45 min. 

Podawać gorące z dodatkiem np. sosu tatarskiego lub surówki z porów.

Smacznego 🙂

Jak przygotować karpia do pieczenia i smażenia

Przygotowanie karpia do pieczenia.

Karp Pieczony

Przygotowanie jabłek.

Karp Smażony

Karpia przekładamy kawałkami jabłek.

Karp Wigilijny

Przygotowanie potrawy do pieczenia.  Pieczemy pod folią przez 20 min, a następnie 20 min bez foli.

  • Karp Pieczony
  • Karp Wigilijny
  • Karp Pieczony z Jabłkami
  • Karp Przepis

The post Karp Pieczony z Jabłkami – Wigilijny first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Karp Pieczony z Jabłkami – Wigilijny pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.