Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 

 

Przepis na Drożdżowe Paszteciki, tym razem z nadzieniem z ziemniaków i cebulki.

Pyszna wegetariańska przekąska.
Doskonale sprawdzą się do barszczu czerwonego lub innej zupy którą jemy z dodatkami.

Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Odgrzewamy je wkładając je na kilka minut do nagrzanego do 150 st.C. piekarnika.

Można je również przechowywać w lodówce do 3 dni., i również odgrzewać wkładając do gorącego piekarnika na kilka minut.

Do przygotowania pierożków wykorzystujemy mączyste, stare ziemniaki. Ważne jest żeby farsz był suchy i zwarty, dlatego też po ugotowaniu ziemniaki dokładnie odparowujemy pozostawiając je na klika minut otwartym garnku. Można również ugotowane i odcedzone ziemniaki podrzucić kilka razy w garnku, to również pomoże w dokładnym usunięciu z nich pary.

Cebulę białą można również zamienić na czerwoną, a jeśli lubicie do farszu można dodać również odrobinę szczypioru, podsmażonego razem z cebulką.

Polecam pierożki są pyszne i bardzo ładnie wyglądają na stole.

Smacznego 🙂

 

Inną wersję pierożków drożdżowych znajdziecie tutaj (klik) 

Pierożki Drożdżowe

 

Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką

Składniki na 12-16 pierożków

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g (70 ml) oleju

Farsz:

  • ok. 500-600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

The post Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką  first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką  pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.