Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką
Przepis na Drożdżowe Paszteciki, tym razem z nadzieniem z ziemniaków i cebulki.
Pyszna wegetariańska przekąska.
Doskonale sprawdzą się do barszczu czerwonego lub innej zupy którą jemy z dodatkami.
Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Odgrzewamy je wkładając je na kilka minut do nagrzanego do 150 st.C. piekarnika.
Można je również przechowywać w lodówce do 3 dni., i również odgrzewać wkładając do gorącego piekarnika na kilka minut.
Do przygotowania pierożków wykorzystujemy mączyste, stare ziemniaki. Ważne jest żeby farsz był suchy i zwarty, dlatego też po ugotowaniu ziemniaki dokładnie odparowujemy pozostawiając je na klika minut otwartym garnku. Można również ugotowane i odcedzone ziemniaki podrzucić kilka razy w garnku, to również pomoże w dokładnym usunięciu z nich pary.
Cebulę białą można również zamienić na czerwoną, a jeśli lubicie do farszu można dodać również odrobinę szczypioru, podsmażonego razem z cebulką.
Polecam pierożki są pyszne i bardzo ładnie wyglądają na stole.
Smacznego 🙂
Inną wersję pierożków drożdżowych znajdziecie tutaj (klik)
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką
Składniki na 12-16 pierożków
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 480 g mąki pszennej
- 60 g (70 ml) oleju
Farsz:
- ok. 500-600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
The post Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.