Zupa jabłkowo – selerowa

Zupa jabłkowo - selerowa

Nic tak nie grzeje jak zupa! Na zimowe kolacje polecam nieustająco gotowane lub pieczone warzywa, albo … szybkie zupy! Zupa jabłkowo – selerowa jest nie tylko szybka, ale zapewniam – to hit dziecięcego menu!

Wspólny posiłek

Wiele badań psychologicznych i socjologicznych pokazuje, jak ważne w rozwoju dzieci są wspólne posiłki. Bardzo się staram, aby przynajmniej jeden z nich udało się nam zjeść razem. Gdy dzieci chodzą do szkoły i przedszkola, gdzie jedzą obiad, nie mają już najczęściej ochoty jeść go z nami (chyba, że na talerzu pojawia się ulubione danie – to co innego). Dlatego kolacje są obecnie dla nas najbardziej jednoczące przy stole.

Zimą najczęściej wybieram ciepłe kolacje, które nie tylko pozwalają się rozgrzać i sycą, ale też wyciszają i ułatwiają zaśnięcie. Seler jest tu wyjątkowo dobry, ponieważ jako bogate źródło witamin z grupy B koi nasze nerwy, wspiera regenerację i działanie układu nerwowego. Razem z ziemniakami dostarczają potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi! 

Drukuj

zupa jabłkowo - selerowa-min

Zupa jabłkowo – selerowa

  • Autor: Kasia Stuhr-Błażejewska



Drukuj przepis

Składniki

1⁄2 l bulionu warzywnego 

300 g selera 

150–200 g jabłek 

100 g ziemniaków

1 cebula 

odrobina oleju do podsmażenia i do dekoracji

kilka plasterków suszonych jabłek

Instrukcja

1/ Cebulę zeszklij na oleju na dnie garnka.

2/ Selera, ziemniaki oraz jabłko obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka i zalej bulionem.

3/ Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę.

4/ Zupę można posypać suszonymi jabłkami i skropić smakowym olejem, np. porowym lub dyniowym.

Udostępnij swój przepis!

Podziel się swoim przepisem, oznacz mój profil, abym mogła zobaczyć zdjęcie!

Przepis pochodzi z mojej książki “Uczta małego alergika”

Artykuł Zupa jabłkowo – selerowa pochodzi z serwisu Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.