Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

Przepyszne ROGALIKI ORZECHOWE z lekkim kremem czekoladowym i polewą z czekolady. Długi opis dla naprawdę przepysznych ciastek.

Rogaliki zrobione są z makaronikowego ciasta orzechowego. Ciasto jest delikatnie lepkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Na ciastko nałożony jest delikatny i lekki krem czekolady, a na koniec wszystko polane gorzką czekoladą.

Do kremu można dodać niewielką ilość alkoholu, wówczas ciastka będą jeszcze smaczniejsze, ale nie będzie można podawać ich dzieciom, więc decyzja należy do Was.

Ciasteczka przechowuję w lodówce i moim zdaniem najsmaczniejsze są dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki mają czas się z sobą połączyć.
Polecam Wam rogaliki bo to doskonały i elegancki deser.

 

Smacznego 😃

 

 

 

 

 

Kanał KuchniaDoroty TV – sprawdzone przepisy 

 

 

Rogaliki Orzechowe z Kremem 
Składniki na ok. 25 ciastek

na ciasto:

  • 170 g migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

 

na krem:

  • 150 ml. kremówki 36% (bardzo zimnej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub koniaku (opcjonalnie, ja tym razem nie dałam) 

 

na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki mleka

 

 

Przepisy na najlepsze
Ciastka i Ciasteczka 

 

 

 

 

 

The post Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.