Ryż z Pomidorami – danie wegańskie

Pyszny i niezwykle łatwy do ugotowania ryż z pomidorami.

Doskonałe danie dla wegan i wegetarian, ale również dla wszystkich innych.

Ja podaję go z sosami mięsnymi, więc to przepis uniwersalny.

Ryż z pomidorami przechowuję w lodówce, można go odgrzewać podsmażając na niewielkiej ilości masła lub oleju.

Nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu, pokuję go w pojemniki i tak zamrażam.
Rozmrażam, wyjmując z zamrażarki wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia, w tym czasie rozmraża, i nadaje do podgrzewania na patelni, lub w kuchence mikrofalowej.

Rodzaje ryżu

Do tego dania używam dobrej jakości ryżu basmati, kupowanego w dużych 5 kg. torbach. Ryż z torebek plastikowych nie jest tutaj wskazany, zbyt szybko się gotuje i całkowicie rozkleja, więc nie polecam jego używania.

Ryże basmati znajdziecie np. tutaj (klik)  👉 RYŻ BASMATI

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

Filmy z przepisami na 
Kuchnia Doroty TV

 

Ryż Przepisy

 

Ryż z Pomidorami

Składniki:

– 1 średnia cebula
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka świeżego startego czosnku
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
– 200 g pomidorów z puszki
– 1 łyżeczka soli
– 220 g ryżu basmati
– 350 ml. wody (gotującej się)

 

 

 

 

 

Przepisy Wegetariańskie 

 

The post Ryż z Pomidorami – danie wegańskie first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Ryż z Pomidorami – danie wegańskie pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.