Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad

Pierogi ze szpinakiem, obiad dla wegetarian i tych, którzy lubią takie delikatne i lekkie dania.

Szpinak

Do przygotowania pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Zamrożone kostki szpinaku liściastego zostawiłam na sitku na noc, aby spokojnie i wolno się rozmroził. Rano szpinak bardzo dokładnie odcisnęłam z nadmiaru wody. Do przygotowania farszu można również użyć szpinaku świeżego, który należy najpierw sparzyć. Świeży szpinak kładę do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3-4 min. Następnie odciskam i dokładnie siekam na małe kawałki. Dalej w obydwu przypadkach przy świeżym i mrożonym szpinaku postępuję tak samo.

Ciasto na Pierogi

Ciasto robię z mojego ulubionego, łatwego i szybkiego przepisu. Jest niezwykle delikatne i miękkie po ugotowaniu.

Tym razem do zrobienia pierogów użyłam specjalnej foremki, ale część zrobiłam metodą klasyczną, czyli zlepiałam pierogi palcami. Tylko od nas zależy jak będziemy pierożki lepić.

Przechowywanie

Pierogi można  przechowywać w lodówce lub mrozić. Ja mrożę wyłącznie pierogi ugotowane. PO wyjęciu z garnka rozkładam je na tacy i zostawiam, aby  całkowicie wystygły, a następnie pakuję porcjami do torebek lub pojemników plastikowych i tak zamrażam.

Do lodówki wkładam również pierogi całkowicie wystudzone, ale to chyba oczywiste.

Odgrzewam wrzucając zamrożone pierogi na gorącą wodę i gotuję do wypłynięcia, a następnie jeszcze 2 min, w spokojnej wodzie. Odcedzam i podaję.

Odsmażam pierogi na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła.

Dodatki

Pierogi ze szpinakiem można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, skwarek z boczku, lub ze zrumienioną cebulką, jeśli wolimy wersję wegetariańską.

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

 

Przepisy na PIEROGI

 

Pierogi ze Szpinakiem

Pierogi ze Szpinakiem
Składniki na ok. 35-40 pierogów
Na farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 średnia szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 210 ml wrzątku
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka soli

 

 

The post Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.