Ciastka PIEGUSKI z Bakaliami i Czekoladą

Pyszne domowe ciasteczka PIEGUSKI. Pełne orzechów, bakalii i czekolady. Do złudzenia przypominają te kupione w sklepie, ale są zdecydowanie smaczniejsze.

Do przygotowania ciasta użyłam ,, kropelek czekoladowych”, które kupiłam w internecie. jeśli też szukacie takich małych, nieroztapiających się w czasie pieczenia czekoladek sprawdźcie link (klik) Kropelki Czekoladowe 

Bakalie

Użyła do ciastek suszonych moreli i daktyli, ale oczywiście można dodać rodzynki, żurawinę lub inne ulubione owoce suszone.

Można również zupełnie zrezygnować z bakalii i upiec ciastka tylko z czekoladą i orzechami.

Ciastka przechowuję w szklanym słoju lub metalowej puszce.

Moje ciastka są dość duże, bo nakładałam ciasto dużą łyżką do lodów, ale jeśli wolicie ciasteczka mniejsze, możecie formować je mniejszą łyżką i wówczas piec ok. 13 min., moje pieczone były 15 min.

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

 

 

 

Przepisy na CIASTA I CIASTECZKA

 

 

ciastka z Czekoladą

 

 

 

Ciastka PIEGUSKI

Składniki na 15 dużych ciastek

  •  260 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 190 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 g kropelek czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich posiekanych
  • 20 g orzechów laskowych posiekanych
  • 60 g moreli i daktyli drobno pokrojonych (mogą być również rodzynki, żurawina, itp.)

 

 

Przepisy z filmem na Słodycze 

 

 

The post Ciastka PIEGUSKI z Bakaliami i Czekoladą first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Ciastka PIEGUSKI z Bakaliami i Czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.