W trosce o środowisko – wywiad z przedstawicielem SIG Combibloc Sp. z o.o. o opakowaniach kartonowych

Wywiad z przedstawicielem firmy SIG Combibloc Sp. z o.o. – Danielem Rekowskim

Dla jakich produktów spożywczych produkują Państwo opakowania?

Firma SIG, globalny dostawca systemów do produkcji płynnej żywności, rozwija i dostarcza aseptyczne opakowania kartonowe.  Mają one zastosowanie w przypadku wielu kategorii produktów, takich jak: soki, nektary, napoje, woda niegazowana, mleko lub napoje roślinne, a także sosy, przeciery warzywne i owocowe, a nawet zupy.

Jakie korzyści może zaoferować nam opakowanie kartonowe?

Zastosowanie opakowania kartonowego SIG daje wiele przewag zarówno producentom, jak i konsumentom. Producent osiąga przewagi kosztowe w zakresie jednostkowego kosztu napełniania, logistyki jak i m.in. poziomu strat w trakcie produkcji. Zyskuje również wyjątkową elastyczność produkcji: nawet do kilku kształtów opakowania i pojemności na jednej linii produkcyjnej.

Niezmiernie ważnym aspektem jest również ekologia. SIG daje producentom możliwość wykorzystania struktur opakowań bardziej przyjaznych dla środowiska, np. bez aluminium, z wykorzystaniem polimerów na bazie roślin czy też pochodzących z recyklingu. Dzięki temu realnie wpływa na ochronę środowiska wprowadzając opakowania z obniżonym śladem węglowym w porównaniu do innych rozwiązań dostępnych na rynku.

Niezwykle istotną cechą produktów pakowanych w środowisku aseptycznym jest długi termin przydatności do spożycia przy jednoczesnej możliwości przechowywania ich w temperaturze pokojowej. Pomaga to zapobiegać marnowaniu żywności, a także pozwala zredukować zużycie energii potrzebnej do chłodzenia i podgrzewania produktów.

Dla polskich konsumentów zalety ekologiczne opakowań są również istotne. Weszliśmy w erę, gdzie nie tylko zawartość (produkt) musi być zdrowy i neutralny dla środowiska, ale również jego opakowanie. Jest to z pewnością jedno z dzisiejszych kryteriów zakupowych coraz bardziej świadomych w tym zakresie konsumentów.

Czy sok w kartonie może być bezpiecznie wykorzystywany podczas podróży lub na pikniku? Czy nie rozleje się?

Żyjemy w czasach, gdzie czas oraz wygoda są na wagę złota. Jeden z wiodących trendów to konsumpcja „on-the-go” – a więc poza miejscem zamieszkania. Mimo obecnie panującej sytuacji pandemicznej ta tendencja wciąż się utrzymuje. Opakowania kartonowe SIG są lekkie, nietłukące, łatwe w otwieraniu oraz zamykaniu, jak i wygodne do picia bezpośrednio z opakowania. Dostępne są w różnych pojemnościach od 80 do nawet 2000 ml. Niebawem, zgodnie z wymogiem dyrektywy UE, opakowanie będzie wyposażone w zamknięcie stale przytwierdzone do opakowania, co zmniejszy ryzyko zagubienia zakrętki oraz zaśmiecania otoczenia, w którym żyjemy.

Czy sok w kartonie powinniśmy trzymać w lodówce czy poza nią? Czym jest i co nam daje pakowanie aseptyczne?

Sok w kartonie nalany w technologii aseptycznej możemy trzymać przed otwarciem poza lodówką – tak długo, na ile pozwala nam termin przydatności – do 12 miesięcy. Po otwarciu jednak, w zależności od zaleceń producenta, sok powinien być trzymany w lodówce do kilku dni. Dzięki temu produkt jest bezpiecznie przechowywany i zachowuje wszystkie swoje właściwości, smak i zapach.

Czy opakowanie kartonowe jest przyjazne dla środowiska i nadaje się do recyklingu?

Jak najbardziej. Opakowanie kartonowe jest rozwiązaniem zgodnym z wymogami dzisiejszych, a także przyszłych konsumentów. Nadaje się w pełni do recyklingu – co oznacza, że po przetworzeniu uzyskujemy z niego inne produkty, np. opakowania zbiorcze. Ogromnie cieszy nas także powstawanie nowych zakładów do odzyskiwania surowców zawartych w kartonie. W celu zwiększenia recyklingu kartonów niezmiernie istotne jest zwiększenie poziomu zbiórki zużytych kartonów. Można to między innymi osiągnąć poprzez dalsze budowanie świadomości konsumentów w zakresie poprawnej segregacji. Pamiętajmy, żeby zużyty karton wyrzucać do żółtego pojemnika.

Czy kartonowe opakowania do soków mogą być innowacyjne? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Innowacja może dotyczyć wielu obszarów: atrakcyjnego kształtu lub designu, poziomu wygody dla użytkownika finalnego lub posiadania cech pro-ekologicznych. Najlepszym potwierdzeniem tego, czy opakowanie jest innowacyjne, jest ocena konsumenta oraz to, w jaki sposób przyczynia się ono do podniesienia sprzedaży produktu. Podam kilka przykładów takich rozwiązań opakowaniowych SIG.

W 2019 r. wdrożyliśmy na rynek polski opakowanie combidome, które wyróżnia się kształtem oraz poziomem wygody. Jego góra jest uformowana na kształt stożka, co pozwala na wykorzystanie produktu „do ostatniej kropli” – dzięki czemu nie marnujemy żywności.

W 2020 roku, opakowanie SIGNATURE: bez aluminium i z polimerami powiązanymi z roślinami (olejem talowym) zdobyło nagrodę Innowacji Retail &FMCG na rynku Polskim. Zastosowanie tego opakowania pozwala osiągnąć niższy ślad węglowy w porównaniu do standardowego opakowania tego samego formatu. Dzięki temu producent realizuje swoje cele środowiskowe, a konsument ma jeszcze jeden powód, aby wybrać to opakowanie jako bardziej przyjazne dla środowiska.

Czy może nam Pan zdradzić jaki jest kolejny krok SIG w zakresie innowacji dla opakowań kartonowych?

Rozmawiamy w doskonałym momencie. Właśnie ogłosiliśmy światową innowację w branży aseptycznych opakowań kartonowych: SIGNATURE EVO. To pierwszy na świecie materiał opakowaniowy bez aluminium, który może być zastosowany do wszystkich kategorii produktowych – również tych wrażliwych na tlen, takich jak soki, napoje czy też roślinne alternatywy dla mleka. Jest to kolejny krok w naszych staraniach obniżenia śladu węglowego opakowania w całym cyklu życia produktu. Już w 2010 roku wdrożyliśmy strukturę bez aluminium – jednakże na początek wyłącznie dla branży mlecznej – ECOPLUS, dająca redukcję – 27% CO2*, a w 2017 strukturę SIGNATURE 100, dodatkowo oferując o 58%* niższy ślad węglowy w porównaniu ze standardowym materiałem opakowaniowym firmy SIG dzięki powiązaniu polimerów odnawialnymi materiałami pochodzenia drzewnego za pomocą certyfikowanego systemu mass balance.

Opakowanie to efekt finalny całego procesu nalewania. W jaki sposób SIG chroni środowisko na etapie produkcji, zanim konsument weźmie do ręki opakowanie?

Należy też podkreślić znaczenie innowacji z zakresu technologii nalewu, pozwalających na redukcję zużycia energii, wody czy też materiałów eksploatacyjnych. Jest to niewidoczna dla konsumenta strona opakowania, ale niezwykle istotna i mająca ogromny wpływ na realizację celów środowiskowych poszczególnych producentów oraz całego przemysłu.

Pod koniec minionego roku miała miejsce premiera technologii najnowszej generacji SIG NEO. To techniczne arcydzieło – aseptyczny system nalewania produktów debiutujący z innowacyjnym rodzinnym opakowaniem combivita. SIG NEO jest centralnym elementem platformy nowej generacji firmy SIG i najszybszą na świecie maszyną napełniającą z wydajnością do 18.000 szt. na godzinę. SIG NEO ma najlepsze w swojej klasie wskaźniki sterylności oraz redukcji  zużycia mediów i materiałów eksploatacyjnych – wszystko to przyczynia się do obniżenia „całkowitego kosztu posiadania” i o 25% niższego śladu węglowego w porównaniu z urządzeniami poprzedniej generacji.

Dziękuję za rozmowę i zachęcam do śledzenia naszych nowości w mediach społecznościowych i na stronie sig.biz.

*Wyniki oparte na zgodnej z normą ISO oceny cyklu życia CB-100732c dla Europy.

O SIG

SIG (kod licencji znaku towarowegoTM FSC: FSC TMC020428) jest wiodącym dostawcą systemów i rozwiązań dla aseptycznych opakowań kartonowych. Współpracujemy z naszymi klientami, aby dostarczać konsumentom na całym świecie płynne produkty spożywcze i napoje w bezpieczny, zrównoważony i przystępny sposób. Nasza unikalna technologia i wyjątkowa zdolność do innowacji umożliwiają nam dostarczanie naszym klientom kompleksowych rozwiązań dla zróżnicowanych produktów, inteligentnych fabryk, a wszystko to w odpowiedzi na stale zmieniające się potrzeby konsumentów. Zrównoważony rozwój jest integralną częścią naszej działalności.

Założona w 1853 roku firma SIG ma siedzibę w Neuhausen, w Szwajcarii. Umiejętności i doświadczenie naszych około 5 900 pracowników na całym świecie pozwalają nam szybko i skutecznie reagować na potrzeby naszych klientów w około 70 krajach. W 2020 roku firma SIG wyprodukowała 38 miliardów opakowań kartonowych i wygenerowała 1,8 miliarda euro przychodu. SIG posiada rating AA ESG przyznany przez MSCI, ocenę 13,4 ESG Risk Rating (niskie ryzyko) przyznaną przez Sustainalytics oraz platynową ocenę CSR przyznaną przez EcoVadis. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.sig.biz.

Aby poznać trendy, które napędzają przemysł spożywczy i napojowy oraz inspirują nas do ciągłych innowacji, odwiedź nasz blog SIGnals: https://www.sig.biz/signals/en

Artykuł W trosce o środowisko – wywiad z przedstawicielem SIG Combibloc Sp. z o.o. o opakowaniach kartonowych pochodzi z serwisu Polskie zdrowe bio sezonowe warzywa owoce soki przetwory | ApetytNaPolskie.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.