Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym / białym sosie

Śmiesznie łatwy przepis na szpinak w wegańskim, kremowym sosie beszamelowym, który smakuje i wygląda bosko, nawet lepiej od tradycyjnego! Wymiata na gorąco i na zimno. A wiem, o czym piszę, bo szpinak w beszamelu to moja wielka miłość z czasów, kiedy byłam jeszcze wszystkożerna, 20 kg grubsza i cała w pryszczach. Sos w mojej uzdrowionej wersji jest bez mleka krowiego, bez białej mąki i bez masła, a więc jest wegański i bezglutenowy. Jest też dużo łatwiejszy w wykonaniu od oryginału – nie trzeba go ucierać i męczyć się z grudkami, wystarczy zblendować składniki. Zero tolerancji dla grudek!

Szpinak w beszamelu może być dodatkiem do obiadu lub stanowić lekki posiłek razem z pełnoziarnistą bagietką lub grzankami.

Wegański biały sos smakuje lekko serowo, dlatego będzie pasował też np. do brokułów, lazanii czy makaronów.

Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • ½–1 biała lub żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku

Wegański beszamel / biały sos bezglutenowy

  • 120 ml mleka (napoju) owsianego
  • 30 g nerkowców
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, sporo pieprzu, starta gałka muszkatołowa

Jeśli chcecie wykorzystać sos do innego dania, możecie dodać do niego jeszcze po ½–1 łyżeczce suszonego czosnku i cebuli.

Proporcje nerkowców i płatków można nieco zmienić, np. użyć 20 g nerkowców i 40 g płatków drożdżowych nieaktywnych.

Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym – WYKONANIE

  1. Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy 3 łyżki wody, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody.
  2. Dodajemy całe liście szpinaku oraz zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy / dusimy na wodzie, aż szpinak całkiem zwiędnie. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko. Wlewamy na patelnię, mieszamy i gotujemy przez kilka minut do uzyskania preferowanej gęstości.

Podajemy na gorąco.

Smacznego !

Artykuł Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym / białym sosie pochodzi z serwisu WegePedia.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.