Prawdziwe Gofry Belgijskie – film

Przepis na prawdziwe gofry Belgijskie, z użyciem prawdziwego cukru perlistego dzięki któremu ciastka są pyszne, chrupiące i słodkie.

*Cukier perlisty to grube, mleczno białe grudki cukrowe. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na gofry, cukier nie rozpuszcza się i przez cały czas widzimy w cieście niewielkie białe kulki. Jednak w czasie pieczenia, cukier pięknie się karmelizuje, nadając gofrom złoty kolor i chrupkość.

Cukier perlisty nie jest dostępny w każdym sklepie, czasami w ramach okolicznościowych promocji można go kupić w sklepie, ale najczęściej i najłatwiej znaleźć go w internecie. jest dość drogi bo za 250 g opakowanie zapłaciłam ok. 20 zł., ale jest to produkt, którego używamy rzadko i w niewielkiej ilości, więc polecam kupienie go mimo wszystko bo nadaje niepowtarzalny smak.

Gofry belgijskie najsmaczniejsze są w chwilę po upieczeniu posypane cukrem pudrem, ale i dzień po przygotowaniu są rownież bardzo smaczne.

***Cukier Perlisty to nie to samo co Cukier Gruba Rafinada

 

 

 

 

 

Przepisy na GOFRY
słodkie i słone 

 

 

 

Gofry

 

 

Prawdziwe Gofry Belgijskie

Składniki na ok. średnich 12 gofrów

  •  250 g mąki pszennej tortowej
  • 110 ml. ciepłego mleka
  •  7,5  g drożdży suchych
  • *50 g cukru perlistego
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko

 

 

Przepisy z filmem na Gofry

 

 

Test domowych gofrownic (klik)

The post Prawdziwe Gofry Belgijskie – film first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Prawdziwe Gofry Belgijskie – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.