Prawdziwe Gofry Belgijskie – film
Przepis na prawdziwe gofry Belgijskie, z użyciem prawdziwego cukru perlistego dzięki któremu ciastka są pyszne, chrupiące i słodkie.
*Cukier perlisty to grube, mleczno białe grudki cukrowe. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na gofry, cukier nie rozpuszcza się i przez cały czas widzimy w cieście niewielkie białe kulki. Jednak w czasie pieczenia, cukier pięknie się karmelizuje, nadając gofrom złoty kolor i chrupkość.
Cukier perlisty nie jest dostępny w każdym sklepie, czasami w ramach okolicznościowych promocji można go kupić w sklepie, ale najczęściej i najłatwiej znaleźć go w internecie. jest dość drogi bo za 250 g opakowanie zapłaciłam ok. 20 zł., ale jest to produkt, którego używamy rzadko i w niewielkiej ilości, więc polecam kupienie go mimo wszystko bo nadaje niepowtarzalny smak.
Gofry belgijskie najsmaczniejsze są w chwilę po upieczeniu posypane cukrem pudrem, ale i dzień po przygotowaniu są rownież bardzo smaczne.
***Cukier Perlisty to nie to samo co Cukier Gruba Rafinada
Przepisy na GOFRY
słodkie i słone
Prawdziwe Gofry Belgijskie
Składniki na ok. średnich 12 gofrów
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 110 ml. ciepłego mleka
- 7,5 g drożdży suchych
- *50 g cukru perlistego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
Test domowych gofrownic (klik)
The post Prawdziwe Gofry Belgijskie – film first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Prawdziwe Gofry Belgijskie – film pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.