Bagietka – domowe pieczywo
Pyszna domowa Bagietka. Pszenna bułka, którą można zrobić w zaledwie 2 h.
Przepis pozwala przygotwać jedną dużą, lub dwie mniejsze bułki.
Moja bagietka zrobiona jest na drożdżach suchych, ale można użyć również drożdży świeżych.
Świeżych drożdży używamy ok. 20 g.
Bagietkę piekę w kąpieli parowej, tj. na dnie nagrzanego piekarnika wstawiam formę do pieczenia napełnioną wrzątkiem w ten sposób w piekarniku powstaje para.
Dzięki temu skórka bułki robi się chrupiąca.
Z domowej bagietki robię często doskonałe domowe pieczywo czosnkowe, to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego pieczywa.
Bardzo polecam Wam ten sposób na domowe pieczywo, jest łatwy i szybki 😁
Bagietka
Składniki na 1 dużą bagietkę
- 375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml. ciepłej wody
The post Bagietka – domowe pieczywo first appeared on Kuchnia Doroty.
Post Bagietka – domowe pieczywo pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.
Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.