Bagietka – domowe pieczywo

Pyszna domowa Bagietka. Pszenna bułka, którą można zrobić w zaledwie 2 h.

Przepis pozwala przygotwać jedną dużą, lub dwie mniejsze bułki.

Moja bagietka zrobiona jest na drożdżach suchych, ale można użyć również drożdży świeżych.

Świeżych drożdży używamy ok. 20 g.

Bagietkę piekę w kąpieli parowej, tj. na dnie nagrzanego piekarnika wstawiam formę do pieczenia napełnioną wrzątkiem w ten sposób w piekarniku powstaje para.
Dzięki temu skórka bułki robi się chrupiąca.

Z domowej bagietki robię często doskonałe domowe pieczywo czosnkowe, to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego pieczywa.

Bardzo polecam Wam ten sposób na domowe pieczywo, jest łatwy i szybki 😁

 

Bagietka Przepis domowy

 

 

Bagietka

Składniki na 1 dużą bagietkę

  •  375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml. ciepłej wody

 

 

 

 

The post Bagietka – domowe pieczywo first appeared on Kuchnia Doroty.

Post Bagietka – domowe pieczywo pojawił się poraz pierwszy w Kuchnia Doroty.

 » Czytaj dalej

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.